luni, 7 martie 2011

Spolocania

Cand eram eu mica, ziua de azi se numea spolocanie. De fapt, prima zi din orice post, dar in special al Pastelui si Craciunului, ca erau mai aspre, se numeau asa.
Cum de lasatul secului se faceau la noi coltunasi cu branza, iar daca mai ramaneau neconsumati, de spolocanie aveai voie sa mai consumi ce iti mai ramanea prin casa si nu era de post. La tara, acu douazeci si mai bine de ani, era mai greu cu aprovizionarea si se considera pacat sa arunci mancarea, prin urmare astazi mai aveai voie sa mananci de dulce.
Tot in ziua de spolocanie, dupa ce disparea si cea din urma farama de frupt din casa, se fierbeau oalele, vasele, tacamurile pentru ca sa nu mai existe nimic din orice ar fi putut periclita un post adevarat. Iar dupa ce fierbeau oalele si se steriliza toata bucataria, se facea prima mancare de post.
Evident, toata operatiunea se desfasura in casele care tineau postul. Dar cand eram copil, aproape tot satul tinea post sau mare parte din post.
Iar mie imi placeau toate pregatirile care se faceau de spolocanie. Asa am vazut-o pe bunica facand si asa imi place si mie sa fac. Mai putin partea cu mancarea de dulce, ca am grija sa se termine tot de lasatul secului. Si oricum, acum cand sunt mii de produse si milioane de retete, postul nu e nici macar pe sfert la fel de greu si de aspru ca atunci, cand daca nu iti aprovizionai din toamna bine camara, nu prea mai aveai ce consuma in martie, decat cartofi si fasole.
Iar inainte de ma duce sa ma apuc si eu de dereticatul bucatariei, va las cu o povestioara pe care sunt sigura ca o stiti, dar m-am gandit sa va o reamintesc acum, la intrarea in post.


Sa aveti un post usor si folositor sufletului vostru!

10 comentarii:

  1. Post binecuvantat si cu folos duhovnicesc!
    Te imbratisez in Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Loredana, cum ai mai depanat de frumos,obiceiurile stramosesti!
    Un post binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase amintiri! Frumoase traditii!

    Sa ne ajute Dumnezeu sa tinem acest post si sa avem folos pentru suflet si trup!

    Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu stiam povestioara, tare frumoasa!
    Si nici de faptul ca azi poti sa mananci ce a mai ramas de frupt, eu deja am gatit fasole pentru al meu, ca vrea sa tina, sper sa pot si eu miercurea si vinerea, adica sa fiu atenta cu mancarea fetei......ce frumos ai povestit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mariana, sa nu ma intelegi gresit. Nu vreau sa duc pe nimeni in eroare si nici sa schimb randuielile bisericesti. Astazi e zi de post. Doar ca in traditia noastra era altfel. Este, sa zicem, dezlegare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiam si eu de aceasta traditie, justificata prin faptul veneau musafiri de lasata secului si drept urmare daca pregateai mancare multa pentru musafiri era normal sa mai ramana...

    Post binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase obiceiuri si traditii,multe nestiute pentru ca fiecare zona isi are obiceuirile ei.Dar felul in care povestesti,imi place enorm.Va pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un Post din care sa te folosesti duhovniceste!, incheiat cu un praznic luminos, iti dresc si eu! Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamne ajuta si voua! Sa trecem peste toate cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos.. foarte frumos.. mi-ai adus aminte de copilarie...
    Daca am face si fapte bune in post.. ce bine ar fi:(
    Post usor si folositor tuturor

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.