miercuri, 4 mai 2011

cat valoreaza munca unui copil?

Saptamana aceasta, la gradinita, surioara mai mare discuta despre bani.
Printre multele lor proiecte au unul care presupune ca parintii sa ii plateasca in fiecare zi pentru o munca facuta de ei in casa, banii sa ii duca la gradinita, iar la finalul saptamanii sa cumpere ceva cu ei. Initiativa nu e rea, e chiar draguta.
Pentru ca e inca mica, zice mama ei, abia saptamana viitoare face 6 ani, noi nu am platit-o pana acum in mod constant pentru treburile facute. Ea are o pusculita in care isi aduna diversi banuti obtinuti fie de ziua ei sau a altor aniversari, fie pentru colindat, fie ii ramane ei, de obicei, restul de la magazin sau de la piata atunci cand facem cumparaturile impreuna. Doar rar i-am dat bani in schimbul unor servicii facute, iar asta atunci cand acestea erau cu adevarat speciale sau in contexte deosebite. Asa am considerat ca e mai bine, ca ea sa invete ca in familie ne facem unii altora treburile zilnice sau chiar favorurile speciale din dragoste unii fata de altii si nu asteptand neaparat vreo plata pentru munca depusa.
Acum, in cadrul proiectului lor, m-am conformat si eu cerintelor doamnelor educatoare. Am pus-o sa spele vasele, activitate nepracticata de ea in mod curent, deoarece nu ajunge bine la chiuveta, are acces numai la chiuveta din baie, unde avem o scarita pusa special pentru ea. Pentru fiecare farfurie spalata i-am dat 1 leu. Asta a fost plata pentru ieri, pentru astazi mai vad eu ce alta activitate nascocesc.
Poate imi vine vreo idee asemanatoare...

Intrebarea mea, pentru toti aceia care v-ati stalcit neuronii in cautarea unui raspuns adecvat pentru propriu copil sau al altora, este cat anume valoreaza munca unui copil? Cu cat ii rasplatesti munca, pentru ca suma primita sa nu fie nici ridicol de mare, dar sa merite totusi efortul depus?

8 comentarii:

  1. Frumusica initiativa!
    Iar fotografia e tare simpatica....:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar nu ma pricep, oricum initiativa mi se pare foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am "taxat" cu 1 leu dusul gunoiului, ordinea in camera si notele de 10 dar era in clasa a 3-a .... si am penaliza tot cu 1 leu dezordinea din camera

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte subtila si partea cu penalizatul. sa cunoasca ambele fatete. interesant. am sa ma gandesc si eu la un asemenea sistem, desi la cate papusi stau alandala prin casa nu cred ca ii vor ramane prea multi bani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super ideea la gradinita. Doar ca uenori poate lua o alta turnura. Ara primeste la fel bani in pusculita.. pe care abia asteapta sa o sparga.... hihi...Cand insa e nevoie de bani pentru o carte la scoala, sau mers la teatru.... luam din pusculita. Valoarea banilor nici adultii nu o inteleg de multe ori. Dragostea conteaza iar efortul pentru munca depusa ar trebui rasplatit in primul rand cu un zambet.
    As vrea ca si copii mei sa aprecieze mai mult ceea ce au. Dar cand ai multe devii egoist si uiti sa imparti cu aproapele tau. crezi ca ti se cuvine ceea ce ai si pierzi masura valorii.:(
    Pup si de la noi.
    O luna frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. multumim mult, Carolina. si voua va dorim o luna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. idei n-am, ca suntem mult in urma voastra, insa imi pare tare buna ideea... e important ca cei mici sa invete valoarea banilor si sa "simta" ca acestia nu pica din cer, ci trebuie munciti...

    RăspundețiȘtergere
  8. sa stii, draga gabi, ca si noua ni se pare ca suntem inca mici pentru o multime de lucruri. dar invatam si noi din mers si ne adaptam tuturor provocarilor.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.