miercuri, 27 februarie 2013

100 DE MINUNI ALE CHINEI

           Despre China știm că e o țară foarte mare care o populație și mai mare.          Chinezii sunt mulți, foarte inventivi  (doar ei au inventat hârtia, tiparul, bancnotele, busola, zmeul, praful de pușcă, furculița, mătasea, pastele făinoase și  indispensabila hârtie igienică) și comuniști.
          Când vorbim despre chinezi și obiectele cu proveniență chineză, folosim însă întotdeauna un ton superior și ironic, uitând că au construit un monument ce se vede de pe Lună (celebrul Zid Chinezesc) și pomenind doar de mărunțișurile care ne invadează piețele. Dar fie că ne place sau nu, am o vagă bănuială că nu există căsuță pe Terra care să nu aibă în ea cel puțin un obiect inventat, fabricat sau falsificat de chinezi.
          De aceea, când am văzut pe saitul Editurii All o carte cu titlul 100 de Minuni ale Chinei, am fost atrasă de ea ca un magnet.
          Pentru că recunosc, exceptând cea mai cunoscută carte, Călătorie spre Vest, celebrul lor Zid, soldații de teracotă, orașul interzis, câteva lucruri vagi despre dinastiile împăraților care s-au succedat la tron, Shanghai, Beijing, Hong Kong, Bruce Lee și Jackie Chan, nu știam foarte multe lucruri precise despre China.
         Cartea, impropriu numită carte, că de fapt este un album, conține 100 de locuri din China prezentate în detaliu, descrieri captivante ale istoriei, culturii și tradițiilor poporului chinez, iar fotografiile sunt de o calitate excepțională, care-ți taie răsuflarea. Efectiv simți că ești acolo doar privind.
          Cartea se împarte în mai multe capitole:
Raiul pe pământ - prezintă munți de legendă, lacuri, izvoare, ținuturi pitorești.
Minuni ale naturii - prezintă plaje, cascade, văi unice în lume.

Vestigii imperiale - vorbește despre dinastii, împărați, morminte, palate.
Vechile Orașe - cu bogatele și glorioasele lor tradiții culturale
Moștenirea culturală - în care aflăm povestea construirii marelui Zid, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, și despre altarele sacre ale buddismului tibetan.
Orașe care încântă - într-o lumină romantică, orientală și occidentală.
Frumoasele sate ale Chinei -  22 de așezări vechi, liniștite, elegante și de neuitat.
          Am aflat citind-o că apa Lacului de jad poate vindeca cele cinci boli ale minții: lăcomia, nebunia, furia, lenea și invidia. N-ar fi rău să avem și noi un astfel de lac; numai de lene și invidie de-am scăpa, ce bine ar fi :)
          Am mai descoperit și alte lucruri nebănuite, dar nu vreau să vă stric surpriza și bucuria. Că da, invariabil da, este o mare bucurie să citești această carte.
          Un singur inconvenient are: prea te face să visezi și aprinde în inimă dorul de ducă, iar cum Hong Kong-ul nu e chiar la o aruncătură de băț, rămânem doar cu dorul.

          Acest articol face parte din campania vALLuntar  inițiată de Grupul Editorial All, cu sprijinul Romsilva și este în căutare (ca în celebra piesă  a lui Pirandello, Șase personaje în căutarea unui autor) de  cel puțin 15 comentarii pentru a planta un pomișor.


24 de comentarii:

  1. China cu civilizatia si cultura ei, ma fascineaza si pe mine. E una dintre tarile in care as vrea sa merg. Frumoasa recenzie. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai auzit de carte. Imi imaginez cat de interesanta poate fi.
    Macar din carti sa putem afla despre locuri minunate si mai greu de vizitat

    RăspundețiȘtergere
  3. Un loc minunat! Si eu imi doresc sa ajung pe meleaguri atat de indepartate...de unde rasare chiar si soarele. Multumim, Loredana!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat de cateva ori sa evit sa mai cumpar lucruri fabricate in China, pentru ca produsele sunt contrafacute, nu sunt in regula, colorantii foarte toxici, jucariile sunt periculoase pentru copii, vopseaua, bucatile mici care se detaseaza usor, restaurante ce au fost inchise pentru ca la control au fost gasite produse cu etichete scrise doar in chineza si nu aveai de unde sa stii ce ingrediente folosesc, produse alimentare cu continut de melamina, ca sa nu mai zic si de modul inuman in care muncesc, femeile muncesc la masina de cusut iar copiii, mici, de cateva luni, imbracati foarte gros dorm in frig sub masa de lucru(am vazut). Sunt atat de multi ce muncesc ilegal, ca daca tu iti deschizi o afacere, un magazin, nu ai loc de ei pentru ca la ei totul este ieftin dar de o calitate foarte proasta si periculoasa pentru sanatate. La ei, sper sa nu ma insel, doar primul copil trebuie sa mearga la scoala, ceilalti trebuie sa munceasca. Circula si pe tube imagini socante cu un bebelus batut cu bestialitate de propria mama iar restul familiei filma si se uita. China, e frumoasa, dar asa cum este peste tot, pacat de oameni. Mi-as dori sa cred ca de fapt m-am inselat si sunt altfel, dar e ceea ce am vazut, trait si ceea ce am cumparat si recunosc si ceea ce am auzit la stiri.
    Cartea, mi-as dori sa o cumpar ca sa imi mai schimbe si sa imi mai imbunatateasca parerea despre cultura, civilizatia si despre oamenii tarii. Sunt sigura ca tara este frumoasa si interesanta.
    Un comentariu pentru un pomisor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pacat ca europenii sunt atat de egocentristi, daca am promova si restul lumii si am aduce in vazul tuturor cata frumusete exista pe Terra...ar fi frumos

    RăspundețiȘtergere
  6. Desi nu-s fana a cartilor de travel, asta recunosc ca am citit-o si eu din scoarta in scoarta.

    RăspundețiȘtergere
  7. IUliana, multumesc, sa fie!

    Claudia, da e chiar foarte interesanta.

    Dulceamea casa, co totii visam, visele sunt la indemana.

    Aska, ca peste tot i lumea asta, exista oriunde si parti bune si mai putin bune. Cartea se limiteaza la lucrurile pozitive.


    Denis, ai dreptate.

    Oana, mi-a placut mult postarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. O primăvară frumoasă și caldă ca tine, Loredana!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce carte faina ti-ai ales. Orientul e o lume care m-a fascinat inca din copilarie dar nu stiu daca m-as incumeta sa zbor pana acolo sa-l vizitez, mai ales ca nu ma omor dupa calatoriile lungi :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cartea este tare interesantă!
    O primăvară minunată pentru tine şi familia ta!

    RăspundețiȘtergere
  11. E o carte deosebita si merita citita!A fost tare greu sa aleg cartile din campania ALL, dar sper ca si cea de-a doau sa fie la fel de buna ca Regina matasurilor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Legat de ce zicea Aska: la cate milioane de oameni sunt e firesc sa gasesti si "uscaturi". Si de obicei astea sar la interval (in ochi). Chinezii sunt de admirat. La noi ajung doar ciurucurile pentru ca asta cerem noi. Primim marfa de toti banii. Cat se poate de ieftin. Marfa de calitate ajunge in alta parte- la cei care o cer si sunt dispusi sa plateasca pt ea. Amintiti-va de ciocolata, matasurile, prosoapele si stilourile chinezesti de pe vremea lui Ceausescu. Am un stilou functional dupa 30 de ani de folosinta. Intreband o chinezoaica patroana de magazin de ce nu aduce asa ceva mi-a spus ca romanii nu sunt dispusi sa plateasca adevarata valoare a lucrurilor. La noi se aduce doar ce-i refuzat la CTC pentru ca asa ceva se cauta. Absolut toate marile firme isi produc produsele in China, dar cand platesti pt calitate ai calitate. Ca tehnologii ii intrec cu mult pe toti. Ei concep produsele care ulterior sunt branduite pentru terti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Un comentariu pentru un pomisor..chapeau Loredana ca te-ai implicat in aceasta campanie.
    Cred ca e foarte interesanta cartea, ma voi uita dupa ea in librarii...am mai multe carti despre diverse colturi ale lumii unde imi doresc sa ajung o data si China face parte din acele colturi.
    Cred ca nu ne putem da seama cu adevarat despre valoarea unei tari si a oamenilor ce o populeaza decat atunci cand o vizitam si avem sansa sa stm o vreme in ea. Doar ca turist de 1-2 saptamanini vezi doar partea frumoasa a lucrurilor.
    Astept cu interes impresii de la fata locului...iti doresc sa ajungi sa vizitezi China..:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc mult, e un vis indepartat, dar tot vis se numeste.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tot mai des citesc despre China pe bloguri, va trebui sa povestesc si eu despre experienta mea de acolo, multumesc ca mi-ai starnit amintiri prin aceasta recenzie! Spor la plantat copacei!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur ca a fost incitant pentru tine. Abia astept sa-ti citesc aventurile.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt convinsa ca e o carte interesanta si China e o alta lume pentru noi. Pasionatii de calatorii ar trebui s-o aiba in biblioteca si chiar daca nu reusesc sa ajunga in China, pot calatori macar cu gandul!
    La cat mai multi copacei!

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte frumoasa carte v-ati ales:). Eu am una despre Europa si este deosebita, chiar am recenzat-o anul acesta in campanie.
    Imi imaginez ca a voastra este o comoara:)
    Spor la plantat!
    Rux

    RăspundețiȘtergere
  19. Sorinica, bine ai venit pe aici. Visatul e, intr-adevar, liber.

    Copilarim, toate cartile sunt comori.

    RăspundețiȘtergere
  20. ma alatur si eu clubului fascinatilor de China si as vrea sa o vizitez. cartea asta m-ar chinui un pic, recunosc:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Interesanta carte. Prezinta si o alta fata a civilizatiei chineze pe care nu multi o cunosc.
    Cu adevarat interesant.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cu siguranta e o carte frumoasa si instructiva, China e fascinanta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Si pentru mine China reprezinta un vis neimplinit. China, India, Japonia. Nici nu vreau sa ma gandesc. Bine macar ca exista carti si filme care ne ingaduie visarea.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ma fascineaza mai mult sa vad, decat sa citesc despre aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.