vineri, 3 septembrie 2010

multumire de efefant

Ati auzit de expresia memorie de elefant? Sunt convinsa. Dar de multumire de elefant? Ei bine, noi am avut o experienta care ne-a arata ca elefantii isi pot arata recunostinta multumind.
Saptamana trecuta a venit in oras circul. Nu am fost la spectacole (din cauza de bebelus), dar am vazut ca au animale frumoase si sanatoase.
Atractia tuturor copiilor au fost doi elefanti, Rani si Mandra.




Dar nici camilele nu s-au lasat mai prejos.


Pentru ca nu am putut merge la spectacol, am dus-o totusi pe micuta noastra in trei seri sa vada elefantii. In doua dintre ele le-am dus in dar mere.
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost ca, dupa ce au luat merele, de cele mai multe ori direct din mana noastra, elefantii au inceput sa danseze pentru noi. A fost asa de dragut sa vedem ditamai animalele dansand, leganadu-se de pe un picior pe celalalt intr-un ritm stiut de ele.
M-a impresionat pentru ca la circ animalele danseaza ca sunt nevoite, pentru ca le-o cere dresorul sau pentru diverse recompense. Acum nu au mai dansat pentru ca li s-a cerut ci pentru ca au vrut ei, pentru ca au simtit nevoia de a multumi intr-un fel. Sa mai zica cineva ca animalele nu stiu instinctual ce e aia recunostinta. Macar de-ar fi toti oamenii asa de simtiti ca elefantii acestia.
Pentru noi a fost o experienta placuta, reconfortanta, din care cred ca fetita a avut mai multe de invatat decat dintr-un spectacol de circ.

10 comentarii:

  1. Eu cred ca faptul de a le fi dat ceva de mancare a produs in ele o reactie conditionata de tip pavlovian. Au fost dresate (aminteste-ti ca, in arena, dresorul le recompenseaza cand fac ceva bine, iar atunci ele, animalele, reactioneaza la stimulul incurajator primit)sa reactioneze la stimuli alimentari. Iti multumesc pentru vizita si, poate, te-ar interesa sa vezi dezbateri despre chestiuni ale educatiei copiilor. In consecinta te invit pe aici: http://sites.google.com/site/luanaaldor . Pe curand

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte dragut. vreau si eu sa merg la circ....:(

    Carol

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos!
    Si Doamne ce frumuseti ai...cand mai ai timp de altele, descris asa frumos!!
    Pupici
    multumiri de urari si ca ne vizitezi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pentru complimentele voastre.
    Pentru Luana, nu stiu ce sa zic in legatura cu reflexul lui Pavlov. pana la urma am ajuns si la circ si sa stii ca elefantii nu dansau in spectacol, cel putin nu in asta la care am mers noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Circul intotdeauna ii impresioneaza atat pe cei mici cat si pe cei mari .Sunt convinsa ca a fost o experienta minunata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos! Cred ca i-a placut Paulei mai mult intalnirea din afara circului decat de la spectacol. Cam asa am patit si noi. Am vazut mai intai animalele in parcare, in afara luminilor si a vanzolelii de la spectacol, erau relaxate si destinse. La spectacol, in schimb, a fost mult zgomot, elefantii parca erau stresati si neexpresivi.

    RăspundețiȘtergere
  7. AI dreptata, Cristina. Si eu ma asteptam sa fie mult mai incantata de spectacol, dar a fost destul de moderata in comentarii, ca sa spun asa.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.