miercuri, 17 octombrie 2012

Prințesele și ceaiul



Ați observat vreodată că de câte ori apar fetițe în filmele americane, joaca lor preferată (în 90 la sută din cazuri) e de-a prințesele care beau ceai. În filme, seriale de televiziune și chiar desene animate, fetițele se joacă mereu făcând petreceri la care ceaiul e nelipsit. Se servesc între ele, își servesc păpușile, ursuleții de pluș, frații, părinții și orice alt personaj mai prind prin preajmă cu atât de multe cănițe de ceai, încât toată lumea fuge exasperată din calea lor. Sunt convinsă că ați văzut, cel puțin o dată, gestul acela ajuns lait-motiv în filmele cu fetițe, de a ține ceșcuța cu ceai având degețelul mic ridicat.

Ca mamă a unei prime fetițe care s-a jucat mereu jocuri foarte feminine, dar fără a avea obsesia servitului ceaiului, am considerat întotdeauna că jocul de-a prințesele care beau ceai, pe care filmele îl propovăduiesc mereu, e doar un clișeu, un clișeu nefondat și chiar, pe alocuri, misogin.
Acum însă, după a 16-a căniță de ceai pe care am băut-o tot-tot și după ce am răspuns de fiecare dată la întrebarea pace (place), mami?, sunt dispusă să nu mai fiu așa fermă în convingeri...
Mai vrea cineva o cană de ceai?

9 comentarii:

  1. Tocmai mă pregăteam să îţi aduc argumente că jocul de-a ceaiul nu este un mit ci doar că noi nu prea avem obiceiul să bem ceai( majoritatea românilor) şi mai ales să o facem într-un mod mai special ca englezii de exemplu şi de aceea poate fetiţele nu se joacă aşa. Repede m-am potolit căci te-a convins cea mică mai bine. :)) Vă pup prinţeselor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Catrinel, copiii fac ceea ce vad in jurul lor si e normal ca jocurile sa fie adaptate culturii din care provin.
    Te pupam si noi cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si fetita mea mai are momente in care intinde cestile de ceai pe o batista si ma invita la ceai. Imi pune zahar si daca vreau pot lua si o prajitura de plastic. Daca ii pun ceai adevarat, nu vrea, insa ceaiul imaginar ii place :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. la noi se serveste cafea...si multe fast-food-uri din plastic cand ea e "chelerita" aviz Printesa si broscoiul la care ii stie replicile pe dinafara

    RăspundețiȘtergere
  5. Laura, la fel e si la noi, ceaiul imaginar e preferat celui real.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mariana, Printesa si broscoiul i-a placut celei mari, dar nu intr-atat incat sa-si faca jocuri, iar cea mica inca nu stie ea de desene, se joaca din instinct.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu vreau o canita de ceai! Trebuie sa ma reobisnuiesc sa consum mai des ceai.... caci ale mele mai pomenesc de o canita de cafea :) cand se joaca . Pup la printese

    RăspundețiȘtergere
  8. Te servim cu drag si pe tine si pe fete, oricand. Din cele foarte multe cani baute de mine, iti dai seama ca am de unde sa iti dau si tie cu placere :)

    RăspundețiȘtergere
  9. si la noi acasa trebuie sa beau ceai imaginar din canutze mici mici. Chiar daca piticania nu a baut niciodata - nu i-a placut.
    si eu credeam ca acest obicei vine de la rusi... care beau ceai iarna...

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.