luni, 13 ianuarie 2014

Lectura de blogger

             Pentru că toată lumea vorbeşte doar despre cărţi zilele acestea, nu aveam cum să trec peste provocarea Biblioteca Bloggerului Român, inițiată de Chinezu. Anul trecut nu am citit extraordinar de multe cărţi, adică nu chiar atât de multe pe cât aş fi vrut, foarte multe le-am recitit, multe au fost de specialitate, deci neinteresante pentru publicul larg, dar tot m-am îmbogăţit cultural cu ceva. Oricum, am citit cel puţin  de 10 ori câte 10, câte trebuie menţionate aici. Nu sunt specialistă în topuri, aşa că încerc o clasificare timidă ale celor care mi-au căzut în mână pentru prima dată şi mi-au cucerit inima şi preferinţele.

1. 100 de minuni ale Chinei - o carte splendidă, un atlas şi bogat frumos ilustrat, care oferă o cu totul altă perspectivă asupra Chinei. După ce o închizi, te apucă un dor de ducă iremediabil...
2. Trăirea creştină în familie  de Jay. E. Adams - o carte cu multe sfaturi practice, cu multe lecţii de viaţă, recomnadată tuturor membrilor familiei.
3. Manualul Prinţeselor de Hilke Rosenboom - e o carte pentru copii, în special pentru fetiţe, dar şi pentru mamele lor. Am citit-o pentru fete, dar mi-a plăcut şi mie, destul cât să o includ într-un top.
4. O fată după inima lui Dumnezeu de Eliyabeth George - face parte din aceeaşi categorie, ca şi precedenta.
5. Feminitate pusă deoparte  de Leslie Ludy- aceasta se încadrează mai mult în categoria cărţilor pentru adolescente. E o carte foarte frumoasă care încearcă, într-o lume nebună, să le ajute pe tinere să descopere modelul lui Hristos pentru viaţa lor. Adevărul e că, cele mai multe cărţi citite au fost pentru copii, dar mă rezum numai la câteva, să nu acaparez topul.
6. Viaţa pe un peron de Octavian Paler - e captivantă şi se citeşte foarte repede. Eu am citit-o într-o după-amiază de vară.
7. Familia Ortodoxă de Pr. Evgheni Şestun - o carte plină de sfaturi, cuvinte de învăţătură, îndemnuri de a păstra viaţa tradiţională de familie.
8. Blues pentru o pisică neagră de Boris Vian - o aveam de mult în bibliotecă, dar abia anul trecut i-a venit rândul să fie citită.
9. Îngeri şi insecte de A.S. Byatt - cartea unei autoare britanice care descrie cu o aplecare spre detaliu, cu o eleganţă foarte englezească, tenebrele şi candoarea psihilogiei feminine.
10. Urzeala Tronurilor de George R.R. Martin - aceasta intră în categoria 2013-2014, pentru că am găsit-o pe kindel-ul adus de Moşul.

Acestea fiind zise, voi ce ați citit în 2013?

4 comentarii:

  1. Majoritatea cartilor citite de tine nu-s genul meu, Viata pe un peron insa m-a impresionat foarte tare. Am umplut-o de sublinieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, in primul rand bine ai venit pe aici. Stiu ca probabil e un gen diferit, dar in ultimul an asta a fost lectura obisnuita, mai mult pentru fete si pentru familie, desi difera cu mult de ceea ce citeam candva.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.