joi, 24 decembrie 2015

Nume de cod: traistuta

             In unele regiuni deja colindatorii au inceput colinda, dar poate nu e prea tarziu sa va spun despre o noua operatiune in Ajun de Craciun. Operatiunea: Traistuta.
             La bunica pe scara sunt aruncati de-a lungul treptelor o multime de ursuleti de jeleu, barni si alte feluri de biscuiti. Si nu, nu e prima data cand am gasit pe trepte sau pur si simplu aruncati pe jos, in mizerie, colacei, mere, portocale, prajituri.  Am gasit inclusiv Mosi de ciocolata si nu din cei slab calitativ.
             Iar acesta e chiar un gest urat, dureros de privit, care nu poate lasă altceva decat un gust amar.
             Eu cred ca nu este vina in exclusivitate a copilului care s-a trezit cu un colacel  sau cu un mar in mana si nu vrea sa-l poarte cu el  trei blocuri mai incolo ca sa ii inghete mainile pe el. Vina e a parintilor care nu au explicat acelui copil ca este posibil să nu primească ca plata pentru colinda sa doar bani, ci si mere, nuci, ciocolata sau orice alt dar consideră gazda. Ca asa spune traditia: colinda este platita si cu roadele pamantului, nu doar cu bani. Pentru toate acestea copilul trebuie invatat sa multumeasca, sa fie recunoscator, sa se bucure si nu sa le arunce in fata usii.
              Prin urmare, faceți un bine copiilor și dați-le o traistuța,  o plasuța cu ei, sa aiba unde sa iși pună darurile, să nu le arunce pe jos.
                 In rest:
                 Deschide ușa, creștine,
                  Că venim din nou la tine....

7 comentarii:

  1. Asa e, pe aici am vazut cu copii cu gentute atarnate de gat:)

    Sarbatori cu bine sa fie si la voi, cu frumusetea ca in inimile voastre!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noi am vazut copii cu gentute, dar si pe unii doar cu mainile in buzunar.
    Sarbatori minunate, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact acesta a fost instructajul inainte de plecare: sa ia ce i se ofera chiar daca ii place sau nu, sa multumeasca si sa bage in sacosica :D
    Sarbatori frumoase sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ahhh putin trista postarea aceasta. Noi cand colindam adunam cu bucurie orice biscuit si ne bucuram enorm, ne bucuram altfel. Pupici si un Craciun Binecuvantat! Liuba x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa era si pe vremea noastra, draga mea. iar eu as vrea sa fie si acum.

      Ștergere
  5. Anul trecut ne-am facut si noi traistuta (http://www.laurafrunza.com/2014/12/22/traista-pentru-colindat/) iar anul asta am uitat-o acasa :D Dar Eliza a improvizat si tot a avut unde sa puna colacii. N-a refuzat nimic din ce a primit, a adus totul acasa, chiar daca stia ca nu va manca unele produse :)

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.