marți, 7 aprilie 2009
Reţete de post şi rugăciuni - recomandare
Reţete de post şi rugăciuni de Ana Huţanu
Pentru cei care au rămas în pană de idei în acest post vreau să vă reamintesc de o carte in primul rand foarte utila, unica prin continutul sacru si in acelasi timp profan cuprins În interiorul aceloraşi coperte. Apărut la editura Eikon mai demult, în 2004 cred prima dată, apoi a fost reeditată în 2006, dar încă se găseşte în librării şi e foarte folositoare când te lasă insiraţia.
Oficial e descisa destul de pretenţios astfel: "Ceea ce ne propune autoarea in acest op descriptiv al hranei trupesti este mai mult decat un exercitiu pedagogic pentru cei care se grijesc de hrana trupului si pentru simplul fapt ca a selectat un corpus expresiv de rugaciuni si de structuri sapien-tial-duhovnicesti din lecturile patericale, aratandu-ne ceva din ceea ce era in traditia pascala a fiecarui moment de impartasire din darurile naturii create de Dumnezeu. Astfel, demersul domniei sale are menirea de a recircumscrie liturgic actul hranirii noastre, act care este sesizat de multi ca fiind esential si de multe ori scop al trudei noastre de toate zilele. Or, a circumscrie liturgic actul hranirii noastre celei trupesti insemneaza a te manifesta agapic ca faptura marcata de intelepciune, infranare si cumpatare, toate acestea fiind acte constiente prin care omul devine, incet, incet, asemanare a lui Deus revelans".
Dincolo de descrierea oficală, în paginile ei găseşti pentru fiecare zi a săptămânii reţete, mai multe meniuri de post, precum şi rugăciuni care se spun înainte şi după fiecare masă din zi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.
Ai zis bine ingeras...este o frumusete de fata.Sa fie sanatoasa si iubita.
RăspundețiȘtergereVa pup mult si merci de comentariu.
Loredana,care e forma corecta a pluralului "oua" la Dativ/Genitiv?"oualor" sau "oualelor"?sincer,de cand am citit articolul tau tot oscilez:).Alina
RăspundețiȘtergereDraga Alina, cum sunt in vacanta nu am la mine o gramatica sa imi reinprospatez memoria. la o cautare pe google am vazut ca se folosesc la fel de mult ambele forme. oricujm noul DOOM a dat peste cap multe cuvinte care nu se mai folosesc asa cum le stiam noi, sau se folosesc mai multe forme. sincer mie a doua forma mi se pare mai corect romaneste. asa o folosesc de cand ma stiu. dar tu poti folosi ce forma doresti.
RăspundețiȘtergerecand voi ajunge acasa ma voi documenta stiintific mai riguros pentru un raspuns care sa te elucideze.