joi, 27 septembrie 2012

Ziua Google


Google se sărbătorește. Motorul de căutare  împlinește 14 ani!
Zi aniversară pentru Google: împlinește astăzi, 27 septembrie, 14 ani de existență, așa că propune utilizatorilor o grafică de sărbătoare în formă de… tortuleț. 
Adevărul este că, orice s-ar spune despre el, a dat oamenilor din lumea întreagă accesul la informații nebănuite.  Atunci când vrei să afli o informație, orice despre orice, ai senzația că, efectiv, ai lumea la picioare. Pe termen lung însă, a luat oamenilor cartea din mână. De ce să mai cumperi o carte de bucate când la o simplă căutare găsești orice rețetă dorești, nu doar una, ci atât de multe cât să încapă in zeci de cărți și reviste. Acum nu mai trebuie să cumperi și să citești toate acele reviste că ai toate rețetele salvate într-un fișier. La fel se întâmplă în orice alt domeniu, exemple pot fi date în neștire.
Mă gândesc totuși că înainte ca toate aceste informații să zburde libere pe net, era mult mai greu să treci drept deștept dacă nu te pregăteai temeinic. Ca să poți vorbi competent de Kafka, Heidegger, Derrida, Mussolini, Delavrancea, Goethe,  Spinoza, Noica, Picasso, iconoclasm, miturile grecești, scrierea cuneiformă, soarta femeilor musulmane, piramidele maiașe sau orice alt subiect vă trece vouă prin cap în clipa asta, trebuia să ai câteva cărți bune citite la vremea ta, enciclopedii și atlase de tot felul.
Acum nu mai e cazul. În două ore poți afla cât altul în doi ani de facultate și, dacă ai o lectură recentă asupra subiectului, poți emite opinii care pot trece în fața unui public neavizat drept mai  pertinente decât ale unuia care și-a mărit dioptriile citind. Bine, mă refer la discuțiile superficiale, rapide, în care ne dăm cu părerea despre orice, nu în cele profunde cu finii cunoscători ai unor subiecte. De parcă i-ar mai asculta cineva astăzi pe finii cunoscători.
Asta e impresia mea, că de când avem o atât de mare abundență de informații, în loc să devenim tot mai avizi de ceea ce este cu adevărat valoros, am ajuns să bagatelizăm învățarea autentică. De să mai pierzi timpul (ah! bată-l vina pe timp că în el ne găsim scuze pentru toate neputințele noastre) citind, când e mult mai simplu să faci ceea ce vrei și să obții totul mult mai ușor.
Oricum, azi e ziua în care Google se sărbătorește. La timpuri noi, motoare noi! Să ne trăiască!
 

4 comentarii:

  1. mmmm ce sweetik e tortuletzul, nu am stiut... la data de 27 septembrie e si ziua de nastere a unei prietene, iaca ca o sa tin minte hehehe
    La multi ani Google!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Noroc cu tine, ca du deschideam google azi. sa traiasca, la multi ani!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.