miercuri, 24 octombrie 2012

Ca apa pentru ciocolată - Fasole boabe cu chile a la Tezcucana

Aţi mâncat vreodată prepeliţe în petale de trandafir, curcan cu migdale şi susan sau champandongol. Ştiaţi că în Mexic fiica cea mică nu avea voie să se mărite, fiind obligată să poarte de grijă mamei vârstnice? Ştiaţi că focul dragostei de care e cuprinsă o femeie incendiază totul în jur? Ştiaţi că bucătăria e centrul universului şi că există o strânsă legătură între arta culinară şi amor? Ştiaţi că apa e mai bună decât laptele pentru a face o cană de ciocolată bună şi că fasolea fierbe foarte repede dacă îi cânţi?
Vă puteţi convinge de toate aceste lucruri citind romanul Laurei Esquivel, Ca apa pentru ciocolată, o combinaţie de basm, telenovelă şi foileton în douăsprezece capitole cărora le corespund nu doar lunile anului, ci şi o duzină de îndrăzneli gustative.
Știu că v-am mai povestit despre aceasta carte fantastică și acum vreo patru ani (oare unde se duc toți anii  ăștia?) când vă spuneam de tartele de Crăciun, dar mereu mă atrag rețetele ei unice și spectaculoase.
Astăzi am ales Fasole boabe cu chile a la Tezcucana, mai ales că nu are ingrediente greu de găsit și este ușor de făcut.
Ingrediente:
Fasole boabe, carne de porc, jumări, ardei iuți uscați, ceapă, brânză rasă, salată verde, avocado, ridiche neagră sau napi, ardei grași, măsline.
Mod de preparare:
Mai întâi fierbi fasolea în apă cu bicarbonat de sodiu, apoi arunci apa, o speli și o pui la fiert împreună cu carnea de porc tăiată în bucăți mici și cu jumările.
Ardeii îi cureți de vine, după ce i-ai curațat, îi pui la muiat în apă caldă, apoi îi toci.
Prăjești ceapa tocată. Când s-a rumenit, adaugi ardeii pisați și sare după gust. Când s-au pătruns, adaugi fasolea, carnea și jumările și lași să fiarbă până când bobul de fasole este fiert exact cât trebuie.
Când se servește pe platou se adaugă brânză rasă și se ornează cu frunze fragede de lăptucă, felii de avocado, ridichi tocate, ardei și măsline.
Să aveți poftă!



3 comentarii:

  1. Si mie mi s-au părut interesante rețetele Laurei Esquival, dar pana le gasești în forma scrisă de tine, ai de citit toata cartea, nu gluma :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana, asta e si ideea, sa citesti si povestea cartii pentru a ajunge la delicioasele retete.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesante retete, iar cartea ma indeamna s-o citesc,mai ales ca vremea buna a inceput sa ne paraseasca iar ploaia ne tine tot mai mult tintuiti in casa!Multumim de recomandari!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.