duminică, 31 martie 2013

O poveste cu tâlc

          Demult, cu sute de ani in urma, a trait un rege puternic si intelept. Intr-o zi, plimbandu-se prin curtea palatului sau, a auzit, dincolo de ziduri, pe cineva care plangea. A dat imediat porunca sa fie deschise portile si a iesit sa vada ce se intamplase. Nu-si putea crede ochilor ... Daca in palatul sau toti oamenii erau multumiti si aveau de toate, acum vedea insa, ca la porti erau adunati oameni nevoiasi, ce intindeau mana pentru o bucata de paine. Chiar langa zid era un copil ce plangea. Cand regele l-a intrebat ce i s-a intamplat, copilul i-a raspuns ca parintii sai sunt bolnavi si el nu are bani nici de hrana si nici de doctorii. In timpul acesta, in jurul regelui s-a strans o multime de oameni nevoiasi, unul mai amarat decat celalalt, fiecare incercand sa-si spuna pasul. Maniat de aceasta situatie pe care sfetnicii i-o ascunsesera, regele s-a intors in palat si i-a chemat pe toti bogatasii la el. Cand acestia s-au adunat in sala tronului, le-a spus:

- Voi sunteti cei mai bogati oameni din regatul meu. Aveti atata avere incat ati putea sa va construiti fiecare cate o casa numai din aur. Dar daca v-ati uita si in jurul vostru, ati vedea ca sunt oameni care mor de foame, care o duc rau, fiindca voi nu va ingrijiti de treburile cetatii. Afara este plin de oameni ce vor sa munceasca pentru o paine, dar voi ii refuzati. Doar de voi insiva depinde ca acesti oameni sa o duca mai bine. Puteti sa ii ajutati si va poruncesc sa o faceti!

          Dupa cateva zile, regele a vazut ca nimic nu se schimbase. Chemandu-i iarasi la el pe cei mai bogati dintre supusii sai, le-a spus:

- Vad ca nu aveti suflet! Cum de nu va e mila de cei ce se lupta cu greutatile, zi de zi ?! Daca nu o faceti voi, atunci o s-o fac eu! Iata ce poruncesc: de azi inainte, pentru fiecare sarac mort de foame, in regatul meu, va fi omorat si un bogatas! De maine, ne vom intalni in fiecare seara si, daca aflu ca, peste zi, un om a murit de foame la mine-n cetate, atunci sortii vor decide care dintre voi va fi executat. Pentru ca voi insiva va faceti vinovati de moartea acelui om, caci l-ati fi putut ajuta, dar n-ati facut-o. Ne vedem maine seara!

        Se spune ca, de a doua zi, nimeni nu a mai murit de foame in regatul acela!

6 comentarii:

 1. intotdeauna mi-au placut povestile,iar aceasta este minunata.o duminica frumoasa sa aveti

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine le-a făcut!
  O săptămână frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 3. Noi avem asa un rege care ne-a zis sa nu trecem pe langa durerile aproapelui, doar ca noi...nu mai avem aproape, nu il mai cunoastem, nu il mai vedem. Si, cand suntem la incercare (cand vapul nostru e in joc), devenim foarte empatici...

  RăspundețiȘtergere
 4. Un rege intelept!Ar trebui sa incepem fiecare din noi sa daruim mai mult, si atunci poate ar fi mai putina saracie in lumea asta!

  RăspundețiȘtergere
 5. Gabriela, ma bucur ca a fost pe placul tau.

  Iuliana, uneori trebuie masuri drastice ca lucrurile sa se schimbe.

  Mariana, da, ne-ar trebuie unul in fiecare tara.

  Anca, ai atata dreptate. Numai ca el nu ne ameninta cu nimic, asa ca noi suntem deja in prima faza. Doar rugati nu facem nimic.


  Nicol, cu siguranya ca ar fi mai bine daca toti ne-am opri doar ce ne trebuie.

  RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.