miercuri, 13 ianuarie 2016

Visand la iarna mea...

foto: facebook
               Astăzi am văzut o doamnă cu ghiocei de vânzare. Stătea lângă piaţa din centrul oraşului, cu micile bucheţele în mână şi îmbia lumea să-i cumpere. Erau din cei mici, delicaţi, de pădure, cu albul şi verdele acela crud împletindu-se deopotrivă. Erau atât de plăpânzi, înveşmântaţi în micuţele lor frunzuliţe-pelerine, încât abia se vedeau din căuşul palmei ce-i ţinea.
              Ghiocei. Ghiocei în ianuarie. Nu că nu aş fi văzut ghiocei şi în decembrie, dar totuşi eu încă visez la iarnă. Încă o aştept să vină. Am apucat abia să o zăresc preţ de câteva fulguieli trecătoare, plus un ger zdravăn şi-un gheţuş, dar încă îmi e dor de ea.
            Nu am apucat să fac măcar un om mic de zăpadă, nici să dau fetele cu sania şi nici îngeri în zăpadă nu am făcut.  Regret, dar între două călătorii şi-o despachetare de bagaje, a trecut pe lângă noi mai repede ca rapidul într-o haltă veche. Am rămas doar cu amintirea unei seri mirifice, a unei seri de poveste, chiar dacă năzdrăvana cea mare se mai plânge şi acum că o doare fundul de la căzătura pe gheaţă; am rămas cu amintirea şi cu visele.
            Îngeri de zăpadă... numai când mă gândesc  îmi sclipesc ochii de bucurie. Îngeri de zăpadă...
             Ah, şi-aş mai vrea o iarnă din aceea în care făceam tuneluri prin zăpadă sau ne lipeam degetele de portiţă din cauza gerului, iar băieţii din sat îşi mai lipeau şi limba uneori de stâlpii de la gard.
             Ştiu că fetele abia aşteaptă primăvară, că e preferata lor, deh! doar e ziua lor atunci, cum să nu o aştepte?! Dar eu încă mai aştept iarna, iarna cea adevărată, autentică,  nu doar calendaristică! Eu încă mai aştept zăpada.
              Zăpada are darul ei de a învălui şi-a dezvălui un oraş, un sat, un peisaj...
              Să ningă peste noi  cu vise!

           

16 comentarii:

  1. Si mie mi-e dor de iarna,de iarna adevarata,sa-mi scartaie zapada sub picioare dimineata cand merg la munca,sa-mi inghete nasul:),daca o tot asteptam,poate o sa vina.Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Carmen. Inca nu e timpul trecut.

      Ștergere
    2. Am revenit sa-ti spun ca la noi astazi a nins,este zapada cam de 1cm-2....tot e bine!

      Ștergere
    3. Ma bucur mult pt voi! La noi (inca) nu a nins!

      Ștergere
  2. Da, da, și eu mai sper în venirea iernii, timpul n-ar fi trecut, ar mai fi șanse sa apară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, Ina, se pare ca mai multe suntem in acelasi gand. O mai asteptam sa apara!

      Ștergere
  3. M-am bucurat doua zile de zapada si nu vreau sa va supar, dar mie mi-au ajuns. :) E placut sa il trimit la scoala pe Andrei fara sa imi fie mila de el ca eu raman la caldura si el iese pe viscol. E si mai placut sa stiu ca la scoala nu e chiar atat de frig... Oricum la noi zapada era cam rara si ne ramanea doar suierat de vant si friiiig... nimic frumos. Eu ma bucur de iarna aceasta cu haina de primavara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred, voi acolo aveti cu totul alte conditii decat noi aici la adapostul dealurilor si al blocurilor. Pe de alta parte, atunci cand ninge nu e ger, asa stiu eu. :)))

      Ștergere
    2. Cand sufla nebunul de viscol de la rusi e si mama gerului fara sa fie ninsoare. :D

      Ștergere
    3. Te cred!Gerul s-a simtit destul de puternic peste tot, dar la voi acolo sunt convinsa ca a fost la el acasa.

      Ștergere
  4. hihi, si eu ca si Catrinel, prefer o iarna mai primavarateca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred, Irina. La tara iarna nu e asa idilica ca in ilustratele copilariei. Stiu ca sunt o multime de probleme ce pot aparea. dar noi, visatorii de la oras, ne facem meseria :)

      Ștergere
  5. Si eu vreau o iarna adevarata ca in copilarie cu zapada peste genunchi, cu obraji rosii si nasuri inghetate, cu oameni de zapada si cazemate.... Ai scris foarte frumos Loredana, am visat putin cu ochii deschisi.

    RăspundețiȘtergere
  6. A venit iarna, nu ? Ai scris atat de frumos despre ea, incat te-a ascultat, Loredana ! Sper sa ai ocazia sa va jucati de-a ingerii de zapada ...

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.