marți, 30 noiembrie 2010

Frumuseţi miniaturale

Mă uit în ultima vreme destul de des la televizor. Încep să cred că iubiţii noştri conducători au, care va să zică, dreptate cand spun ca noi mamele nu facem nimic toată ziua, decât stăm cu ochii în telenovele şi, evident, tocăm banii statului. Mă deprofesionalizez, ca să citez un termen auzit azi. Nu tu Shopenhauer, nu tu Tolkien sau Dostoievski, nici măcar Minulescu sau Cătărescu, cum au auzit că se cultivă oficialităţile. Eu, nimic din toate astea. Banale cărţi de puericultură, de gastrononie, psihologie şi educaţie bebeluşească. Prostioare... cum ar spune unii inţelegători cu delăsarea şi chiar regresul intelectual al mamelor. Si bineinţeles, mă delectez, spre deliciul denigratorilor, cu tv-ul.

O emisiune la care am reuşit să mă uit de câteva ori cap-coadă, şi la care nu încetez a mă minuna, este Frumuseţi miniaturale, in traducerea noastră, titlul ei fiind Toddlers&tiaras. Pentru cei care nu ştiu, sunt concursuri de frumuseţe pentru fetiţe, pentru copii de fapt, că sunt şi băieţei pe acolo rătăciţi. Iar unii au o vârstă foarte mică, am văzut şi fetiţe de doi ani participând la concurs. Şi concursul de minimiss e altfel decât pentru adulţi, în sensul că fetiţele trebuie să fie cât mai nenaturale posibil. Nici nu ştiu dacă te primesc acolo nemachiată şi necoafată. Nici nu mai seamănă cu ele insele, sunt ca nişte păpuşele. Frumoase de pică, dar păpuşi, nu fetiţe.
M-am uitat de câteva ori şi de fiecare dată sunt la fel de mirată. Încerc să fac abstracţie de mamele care de cele mai multe ori au în jur de 120 de kg şi care recunosc că sunt dependente de concurs, ele şi nu copii; de fetiţele care plâng şi spun că nu vor să fie îmbrăcate sau care pur şi simplu se tăvălesc pe jos uneori, în timp ce părinţii afirmă că e doar o toană de vedetă, că ele ar fi ahtiate de fapt după concursuri; de jucăriile de pluş ţinute pe canapea nu pentru joacă ci pe post de membri ai juriului. Poate că la mijloc nu sunt frustrările şi dorinţa enormă a unor părinţi de a ieşi în evidenţă, uneori cu eforturi financiare serioase. Poate chiar primează interesul acelor fetiţe si părinţii lor ştiu ce e mai bine pentru ele, chiar dacă le privează de la joacă şi le silesc la repetiţii chiar şi câteva luni, după cum spuneau în reportaj, până le iese perfect anumite figuri.
Evident, uneori mult prea evident, la fiecare două fraze, absolut fiecare mămică ţine să spună cât de mult se distrează copilul ei pregătindu-se pentru concurs, cum totul e o minunată joacă şi cât de frumos şi armonios i se dezvoltă personalitatea de când participă la asftel de concursuri.
Şi mă tot întreb dacă părinţii aceia nu au aflat că există şi altă metodă de a distra copii de 4-5 ani şi a le forma o personalitate puternică, altfel decât silindu-i să poarte machiaje sofisticate, peruci, dinţi falşi (că doar sunt la vârsta la care dinţişorii lor reali sunt culeşi de Zâna Măseluţă) şi bronz artificial.



Aşa arată aceste frumuseţi. Pozele le-am găsit pe net. În emisiune pot spune că sunt chiar şi mai frumoase unele dintre ele. Adevărate frumuseţi în miniatură.
Văzându-le, nu e greu de înţeles de ce şi-ar dori un părinte să se mândrescă cu ele, de ce ar vrea ca şi fetiţa lui să arate aşa.
Şi totuşi, de câte ori mă uit la ele, ştiu exact cum nu vor arăta fetiţele mele.

12 comentarii:

  1. da, m-am mai uitat si eu la emisiunea asta cand tineam deschid televizorul non-stop pe Travel&living (a fost o perioada). Si culmea ca am observat si eu faza cu mamele care sunt aproape toate foarte... mari, ca sa le spun asa, si chiar ma intrebam daca nu exista vreo legatura destul de evidenta intre fizicul lor si dorinta obsedanta de a avea cele mai frumoase fetite...
    Oricum, asta nu e un concurs de frumusete pentru copii, pentru ca daca ar fi asa, ar lasa copiii sa fie copii, sa fie ei insisi, dar asa, e un concurs pentru papusi vii. Eu personal nu cred ca le face vreun bine, sau chiar daca ar fi si parti bune (le dezvolta dorinta de competitie, etc), cred ca cele rele le intrec cu mult pe cele bune. Dar se pare ca in America e o adevarata traditie cu concursurile astea si evident ca se vor gasi mereu mame de genul asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. parca am comunica prin telepatie Loredana. Exact la asta ma gendesc si eu de ceva vreme cand urmaresc emisiunea, cum NU va fi niciodata fetita mea. Mi se par niste parinti iresponsabili, frustrati care se gandesc intai la ei si uita ce inseamna de fapt copilaria. Cat despre iubitii nostri conducatori.... ooof tare as vrea sa fac abstractie de ei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am copii, dar cand voi avea voi incerca sa ii las sa fie copii cat mai mult timp posibil...Concursurile acestea mi se par mai degraba spectacole gratuite pentru pedofili decat altceva. Nu i se poate dezvolta copilului personalitatea si facand un sport sau mergand la un club de muzica/limbi straine sau mai stiu eu ce?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu emisiune de cateva ori si am ramas blocata candam vazut ca le epileaza pe fetite de la varste atat de mici,sa nu mai spunem de bronz si alte cele.Sa-ti mai spun si faptul ca am vazut o mama furioasa pentru ca nu castigase odorul ei premiul cel mare ci doar unul mai mic,iar in parcare a dat cu coronita de pamant si a trecut cu masina peste ea.Cand a fost intrebata fetita ce v-a face daca nu v-a castiga,raspunsul a venit prompt ,cum ca o sa dea cu coronita de pamant iar mami v-a trece cu masina peste ea.Deci,asa se face educatia...nici macar nu le invata ca in viata mai si pierdem.Pupam cu drag fetele frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut si eu o frantura din emisiune, nu stiam ca asta e ceva laordinea zilei,mi-am dat seama ca e un concurs, insa mi-e mila de bietele fetite si sper sa scoata emisiunea asta in cativa ani ca nu cumva sa dea de ea Diana si sa i se infiripe vreo idee. Sunt destul de artificiale rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut, mariana, asta cu sa nu i se infiripe vreo idee. din nefericire, una din marile frustrari a vietii de parinte e ca nu poti sa il pazesti de toate ororile vietii. dar poti, cel putin, sa nu il bagi de buna voie in ele.
    de scos nu stiu daca il vor scote, poate doar emisiunea, concursul e unul cu traditie la ei si asa cum spuneati si voi, mereu se vor gasi mamici doritoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. ma bucur sa vad ca si voi toate aveti aceeasi parere ca si mine, am crezut ca doar eu percep intr-un anume fel. dar ma bucur sa constat ca nu sunt singura.

    RăspundețiȘtergere
  8. de acord cu ce ai spus, Loredana...trist, foarte trist ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiam de emisiune,m-am uitat un pic peste poze.Recunosc,sunt destul de socata,si nu in sensul bun.Foarte trist!Bietele copile habar n-au ca sunt exploatate.Mie personal mi se pare grotesc machiajul ala,iar coafurile sunt exagerat de mature,le fac sa arate ca niste liliputane.Pacat de chipul lor fraged!

    RăspundețiȘtergere
  10. Copilaria lor este mutilata, iar parintii lor sunt ucigasi de suflete. Doamne, ai mila de ele si salveaza-le!

    RăspundețiȘtergere
  11. uitati-va pe you tube sa vedeti cat le mai chinuie asta nu-i copilarie. si noi mature cateodat ne este groaza de unele procedee de infrumusetare dar asta este le facem ca suntem constiente la ce ne expunem dar ele.... micutele au parinti egoisti. altfel nu am cum sa ii cataloghez.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sincera sa fiu, la viata mea nu m-am machiat in halul asta. Daca mamele continua asa cu fetitele lor, atunci pe la 12 ani vor veni la mame cu burta la gura sa le spuna: "Mama, cred ca trebuie sa-mi faci un avort...". Ma rog, daca mamele lor considera asta un lucru bun, asta e...

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.