duminică, 14 noiembrie 2010

Postul Nasterii Domnului, primul semn ca se apropie Craciunul


Maine incepe postul Craciunului. Pentru mine este primul semn ca se apropie Craciunul cu pasi repezi, ca sarbatoarea cea mare e foarte aproape.
Postul Craciunului are 40 de zile si dureaza de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie.Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, decat cel al Pastelui spre exemplu, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.
Astfel, se mananca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
Postul este mama sanatatii. (Sf.Ioan Gura de Aur)
Postul este izvor de bucurie. (Sf.Vasile cel Mare)
Postul trupului este hrana sufletului. (Sf. Ioan Gura de Aur)
Sa aveti post usor si binecuvantat!

5 comentarii:

  1. Post binecuvantat si folos duhovnicesc!
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Incercam si noi, adica parintii cu postul...sper sa reusim....desi sunt sigura(din obisnuinta) sa mai bag un deget in gura dupa ce a fost prin mancarurile Dianei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si la noi e tot asa, parintii cu postul. Si fetita posteste acasa, dar la gradinita mananca obisnuit. Acasa insa mananca si ea la fel ca noi, plus lapte dupa pofta inimii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Post usor si si folositor si voua.
    Pupici feteleor:)

    PS. Sa-mi trimiti retete de post

    Carol

    RăspundețiȘtergere
  5. sa ne ajute Dumnezeu sa-l tinem cu bine si asa cum se cuvine

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.