vineri, 30 septembrie 2011

durerea de a fi adult...

Paulei inca nu i-a cazut nici un dintisor, dar ea asteapta cu multa emotie si toata nerabdarea specifica unui copil de 6 ani.
Stie ca ii vor cadea dintisorii de lapte si ii vor creste dintii de adult. Denumirea asta ea le-a dat-o. I-am facut o radiografie si a vazut mugurasii tuturor dintisorilor si a tuturor maselutelor si, cum a trecut cateva luni de atunci, nu intelege de ce dureaza atat de mult pana sa-i cada ce-i vechi si sa-i apara altii.
In ultima vreme a avut o durere destul de suparatoare. I-am explicat, dupa ce am dus-o la stomatolog, ca nu are nimic grav, doar ca ii cresc maselutele noi si e normal sa o doara putin.
Concluzia ei a fost: "Mami, nu stiam ca doare sa devii adult..."
Eu stiam. Doare sa fii adult. Nici nu banuieste ea cat de mult. Uneori atat de puternic, atat de cumplit, pana dincolo de suspine si lacrimi.
Una din marile dureri si marile temeri este ca nu-ti poti feri intotdeauna copilul de suferinta. Oricat de multe eforturi ai face, oricat te-ai da peste cap, intr-o buna zi si el va cunoaste durerea; iar gandul acesta e unul foarte dureros...
Dar eu stiu ca durerea cresterii e estompata de bucuria si farmecul metamorfozei.
Doare sa fii adult. Unii simt mai mult, altii mai putin, in functie de noroc, in functie de soarta, in functie de propriile alegeri. Unii se concentreaza mai mult pe durere, altii pe frumusetea devenirii...
Deocamdata doar am ascultat-o, i-am dat dreptate, dar nu am insistat pe durere, poate si pentru ca stiu ca nu are cum sa o evite.
Deocamdata doar am tinut-o strans in brate...

8 comentarii:

  1. Copiii daca sunt curati gandesc doar curat!
    Tare mi-a placut vorba Paulei.A grait un adevar mare....

    RăspundețiȘtergere
  2. doare, dar e firesc si nu poti evita asta. Doamne ajuta sa fii acolo si sa o ajuti la nevoie. si pana la urma urmei, trebuie sa devina adult si sa treaca si prin partile mai putin bune ale acestei transformari...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de simplu si cat de adevarat.
    Si eu imi doresc sa pot fi mereu langa fete sa le ajut, dar ca sa se caleasca trebuie sa "invete sa lupte".
    Sa ii apere si sa ii ajute Maica Domnului pe toti copilasii din lume.

    PS. Arabela a trebuit sa isi scoata dintisorii de jos, 3, ca sa faca loc celor 2 care au crescut rapid. A fost insa bucuroasa ca a venit zana maseluta.
    Pupici si weekend palcut.
    Sa ne dati de veste cand cade primul dintisor :0

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca am avea puteresa sa luam asupra noastra si micile si marile lor suferinte ce bine ar fi. Chiar si simpla raceala a micutilor nostri tot este dureroasa pentru noi ca parinti. Inteleapta fetita ta. Bravo ei. Copiii ne surprind de multe ori prin profunzimea gandurilor lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga de ea!Ma alatur si eu cu o imbratisare daca imi permiti.Pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  6. ce dulce e inocenta ei... :) Sper sa scapati repede de dureri. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumos a spus-o. Foarte frumos. Va pup sa va doara mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  8. Te rog, nu încerca sa o scuteşti de durere. Părinţii mei m-au controlat atât de mult, spuneau ei din iubire, incat am crescut intr-o casa de sticla. Las-o să trăiască viaţa ei. Iubeşte-o cât de mult poţi, dar lasă-i durerea. Aşa va creşte mare. Fetiţa ta e un copil înţelept.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.