joi, 20 octombrie 2011

medicii și alăptarea...

sau, mai bine zis, părerea lor despre alăptarea mea.
Astăzi am fost la medic, o doamnă doctor drăguțică, care ne-a întrebat ce mănâncă mezina. A aflat, evident, că este alăptată.
-Cum alăptată la vârsta asta? Nu ați spus că are un an jumătate?
-Ba da, atât are, dar o mai alăptez.
-Gata cu alăptatul, zice ea. Până aici. Nu e bun.
-Dar ea mănâncă bine, încerc eu timid să-mi susțin cauza. Substanțele nutritive și le ia din alimentatie. Laptele de la mine e pentru completarea necesarului și pentru alint.
-Nu, nu e nici alint și nici aliment. Nu e nimic, că nu are nimic în el. Gata! repetă ea. Ați înțeles? Fără alăptat!
Eu nu am mai zis nimic, nu am contrazis-o, nu mă lupt cu nimeni să-și schimbe părerea, mai ales când îmi dau seama că lupta va fi lungă.
Am ascultat-o cuminte și am zâmbit cald și afectuos.
Eu fac ce știu eu că e mai bine pentru noi.
Mi-am amintit că în aprilie, când abia a împlinit un an, am stat în spital cu ea pentru o bacterie ce se manifestase ca un rotavirus. Și atunci doctorița, o alta desigur, mi-a spus să nu îi dau lapte de mamă că îi face rău și mi-a adus să îi dau Nan fără lactoză. I-am spus că va fi greu de dat în condițiile în care ea nu primește biberonul, nu e obișnuită cu el, nici ceai nu bea de la biberon. Mi-a spus că nu are importanță, lapte va bea cu siguranță. I-am mulțumit și am pus cutia în sertar.
Tot timpul cât am stat acolo, la fiecare vizită mare, când se prezenta cazul fetiței, doamna spunea că e pe Nan fără lactoză și îi merge strună.
Totuși, în ultima zi, ceva ne-a trădat probabil, un gest ceva, că m-a întrebat:
-Nu ați înțărcat-o, nu-i așa?
-Nu, nu am înțărcat-o.
-I-ați dat tot timpul lapte de mamă?
-Da.
-Da, nici nu e indicat să înțarci copilul când e bolnav, zice ea și pleacă.
Așa că sunt lămurită.
Mi-e foarte clar. Pentru mine, cel puțin în acest domeniu, părerea medicilor trece, alăptarea rămâne. Deocamdată...

16 comentarii:

  1. Mai grav este ca unele mamici, mai putin informate, asculta orbeste de medici. Atunci sufera copilul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am alăptat-o pe Augusta până când a fost ea pregătită să renunţe. A supt până la 3 ani şi 4 luni :).

    Am avut norocul că m-am informat. Am norocul că nu mă las convinsă dacă nu mi se dau arhumente logice şi benefice pentru copil - când e vorba de medic. De regulă merg gata informată despre orice când ajung acolo. Am avut norocul şi că am dat în Focşani peste două doamne doctor extrem de deschise, care mi-au spus: "dacă ea suge, înseamnă că este bun. chestia cu laptele nu e bun e o mare prostie. când nu va mai vrea, va lăsa singură sânul. tu, însă, dacă vei considera că devine greu pentru tine şi nu se mai poate, vei putea să o înţarci când vei simţi nevoia" . Aşa am făcut. Am dat însă şi peste medici de genul celei de mai sus. Eu i-am expus părerile şi argumentele mele şi am ieşit din cabinet.

    Aşa că, eu spun acelaşi lucru. Voi două veţi ştii când va veni momentul. Oricum, alăptarea este un moment preţios şi sănătos. Nu este ruşinos să alăptezi, deşi în ultima perioadă pe asta se pedalează peste tot. Ruşinos este că renunţăm din ce în ce mai mult la ceea ce suntem!

    Vă doresc multă sănătate şi bucurii! În rest, sunteţi minunate şi ŞTIU că mereu vei face alegeri deosebite, pentru că tu eşti aşa...o minune de om şi mamă :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu l-am intarcat pe Andrei la un an si doua luni. Motivul a fost ca nu mai voia sa manance absolut nimic in afara de lapte si incepuse sa slabeasca. Toata ziua stateam cu bluzele ridicate si nu era in regula. Daca ar fi mancat in continuare bine sunt sigura ca ne prindea cel putin varsta de doi ani. :D Orice mama stie ce e mai bine pentru puiutul ei si daca nu ii face rau este ok. Ce conteaza ca laptele nu mai este bun dupa parerea dnei doctor? Important este ca nu ii face rau. Voi va simtiti bine si asta conteaza. Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am trecut printr-o experienta similara.Evident ca nu m-am chinuit nici macar sa-i aduc argumente.Femei frustrate,parerea mea,care evident au esuat lamentabil in ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai frumoasa perioada in viata unei mame.
    Eu am alaptat pana cand Sofia a implinit aproape 2 ani.Si voi fi mandra de asta toata viata,si voi fi intoleranta cu toti cei care isi vor permite sa ma acuze pentru "nechibzuinta"de a-mi fi tinut copilul la san pana la 2 ani.Sunt f suparata ,imi cer scuze daca tonul meu e dur,dar m-am saturat de atatia lupi moralisti!
    Va pup si va doresc multe clipe minunate impreuna in continuare,clipele acelea pe care doar NOI le cunoastem;),clipe de care mi-e un dor acum de doare....

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari, Loredana! Esti o mama minunata! Fa mereu ceea ce te indeamna sufletul tau bun si cald!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si noi auzim multe povesti si sfaturi la adresa noastra, dar eu le ascult cu calm si drag dar nu le pun la suflet.
    Cand sunt intrebata si cat mai ai de gand sa o alaptezi? deja raspund linistit si zambind ca pana cand o marit si vad ca raspunsul asta merge ca asa suntem lasate in pace.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ioan a supt zi si noapte doi ani si jumatate... A trebuit sa-i incetez alaptarea pentru ca noua sarcina ajunsese deja la trei luni. Altfel, am fi continuat chiar si pana la 4 ani. Am trecut si noi prin asta, de nenumarate ori si bine ca am inchis urechile la toate parerile, la fel ca tine... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca unii doctorii sunt "plecati" undeva... cum sa spui ca laptele de mama face rau, cand e cel mai bun??? Doamne fereste!!! Mi-au mai spus si mie ca ar trebui sa incep sa ma gandesc sa o intarc pe Kary, care a implinit un an in septembrie, dar nici nu ma gandesc!!! E ceea ce ii place, ce o alina cand o doare ceva, cum as putea eu ca mama sa o privez de ce e mai bun pentru ea? Mult succes in continuare, si sa nu te lasi influientata de nimeni, tu sti cel mai bine ce la trebuie fetelor tale... Pupici! Si toate cele bune!!

    RăspundețiȘtergere
  9. E uimitor cum doctorii se inversuneaza in aceasta parere: la orice dereglare a copilului se da verdictul cu gata alaptatul. Mai ales cand ajunge copilul in jurul varstei de un an toti doctorii te sfatuiesc hotarati ca alaptatul e degeaba.
    Tot stau si ma intreb de ce asa? Ce au de castigat din aceste sfaturi? Totusi un an, un an si jumatate nu e o varsta exagerata de alaptat, mai ales in conditiile in care se tot vorbeste ca e indicat alaptatul pana la doi ani. Oare sa fie ei atat de dezinformati?
    vavaly

    RăspundețiȘtergere
  10. Exact de aceeasi parere sunt si eu. Si nu numai spre un an se uita ciudat, ci chiar daca se depaseste 6 luni deja parca alaptatul, cel mai normal mod de hranire al copilului, parca devine oarecum nefiresc.
    Ciudat cum se rastoarna toate valorile cu fundul in sus!
    dar noi ne incapatanam sa nu luam parte la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, asta este cel mai frumos...când într-o lume cu fundul în sus, mai există oameni ca şi tine şi alte mămici şi, cu un gest delicat, normal, natural, aranjează din nou lumea în firescul ei! ASTA, mă bucură pe mine de fiecare dată ...

    RăspundețiȘtergere
  12. :)) Mama, peste ce exemplare ai dat. Inainte de un an, pediatra imi spunea sa alaptez neaparat pana la un an; dupa un an, sa nu cumva sa trec de doi, ca-i extremism. Pe la 3 ma mai intreba din cand in cand "mai suge? o infantilizati". De vreun an nu ne-am mia vazut, cred ca acuma ar face infarct :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu nu inteleg de unde parerea asta ca laptele nu ar fi ok pentru copii... Am o prietena care, invatata de ginecoloaga care ii era sora (deci cu siguranta nu era rau intentionata) nu a alaptat nici unul dintre copii de la iesirea din maternitate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunteti absolut minunate, voi toate, cele fericite sa va fericiti copii! Este inutil, pentru ca stiu ca deja stiti, sa va spun ca este cel mai complex aliment, special planificat de organism.in cele 9 luni de sarcina pentru puiul crescut in fiecare din noi, este un produs personalizat, cu peste 300 de componente care aduc imunitatea de care copilul are atata nevoie la inceputul vietii, care contine inclusiv celule necesare dezvoltarii naturale, sanatoase si armonioase ale puiului de om. Ridicati-va in continuare bluzele pentru a elibera izvorul datator de viata puilor vostri, oriunde v-ati afla...Poate asa vom deveni o natiune mai inteligenta! Rusinos este ca sanii au primit conotatie exclusiv erotica, sexuala, in timp ce ei au fost creati tocmai pentru a duce specia mai departe. Medicii? Mare parte din ei, cei care promoveaza cu frenezie laptele formula, si-au vandut sufletul diavolului pentru cativa arginti...Nu va lasati intimidate si mandriti-va ca ati ales cea mai buna cale pentru inceputul de drum al urmasilor vostri...

    RăspundețiȘtergere
  15. Asa e, suntem fericite. Tocmai de aceea tinem cu dintii de fericirea noastra.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.