marți, 20 decembrie 2011

Trucuri mici pentru un Crăciun de zile mari

Crăciunul este, prin excelență, sărbătoarea familiei, a bucuriei fără margini prilejuită de Nașterea Pruncului Sfânt și se sărbătorește după cum simte fiecare.

*În general, Crăciunul se petrece în familie, la biserică și în jurul mesei festive.
*Primul lucru pe care nu ar trebui să-l uitați este că spiritul Crăciunului se găsește în inima noastră, acolo trebuie căutat și nu în orice altă parte, de aceea faceți orice lucru menit să vă aducă bucurie, liniște și armonie sufletească.
*Procurați-vă din timp CD-uri sau casete cu colinde. Ele ne ajută să intrăm în spiritul sărbătorii, dar fac și minuni psihicului nostru stresat și obosit.
*Ca să evitați aglomerarea sarcinilor și să nu vă prindă Ajunul pe la casele de marcat, întocmiți o listă cu toate urgențele puse pe categorii: alimente, decoruri, haine, cadouri... Pe măsură ce le rezolvați, ștergeți-le de pe listă.
*Pentru a da un aer sărbătoresc casei, folosiți cât mai multe lumânări. Dacă nu ați avut timp să vă căutați suporturi speciale, puteți folosi borcănele sau pahare din sticlă colorată de diferite dimensiuni, pe care le umpleți pe jumătate cu nisip sau sare de mare, iar deasupra fixați lumânarea. Dacă mai faceți și o fundiță la gura paharului, decorul e asigurat. Un truc referitor la lumânări ar fi faptul că dacă le țineți câteva zile în frigider nu vor mai picura și ard mai multă vreme.
*Pregătiți bradul cu familia. Evident, dacă aveți în tradiția familiei faptul că bradul este adus de Moș Crăciun, atunci cu siguranță așa va fi; dar dacă nu aveți această tradiție încercați să implicați toată familia. Nu vă fie teamă că nu se vor descurca cei mici. Este chiar un moment magic și nu trebuie ratat.
*Dacă optați pentru un pom natural, căutați brad și nu molid, că rezistă mult mai mult, nu îi cad așa ușor acele. Iar când îl aduceți în casă așezați-l într-un loc cât mai răcoros, departe de calorifer dacă se poate și pe cât posibil într-un loc cu circulație redusă, pentru a nu încurca pe nimeni sau a nu fi dărâmat în entuziasmul creat. Iar dacă aveți copilași pofticioși, evitați să puneți în brad globuri de ciocolată sau alte bunătăți care să-i atragă ca un magnet.
*Dacă vă rămân crenguțe de brad, faceți o coroniță frumos împodobită pentru ușa de la intare; astfel veți crea o atmosferă plăcută și caldă încă de la intarea în casă.
*Iar dacă vă prisosesc instalațiile, încercați să decorați, acolo unde se poate, exteriorul casei și chiar grădina, evident dacă dețineți așa ceva. Când mergem hai-hui de Crăciun îmi place să văd casele frumos împodobite. Peste tot oamenii sunt grijulii și cu exteriorul, dar în special în județul Suceava, oamenii se întrec în a-și decora care mai de care mai frumos casele. E o feerie să treci pe acolo, mai ales pe înserat.
*La capitolul cadouri, jumătate din bucurie este dată de desfacerea și descoperirea lui, așa că nu răpiți destintarului această bucurie. Nu trebuie să fie cine știe ce hârtie luxoasă, e suficient dacă împachetați cu multă dragoste și grijă.
*Crăciunul este o perioadă, prin execelență, olfactivă. Nu uitați să vă umpleți casa de mirosuri: de cetenă verde, sarmale, cozonac, cuișoare, portocale, vin fiert, turtă dulce, zahar ars sau orice alte arome care vă îmbată simțurile.
* Pe lângă bucatele gustoase, pregătiți-vă din timp și o mică farmacie care să fie la îndemână. Deși, dacă ați postit, ar fi indicat ca în primele zile să nu vă atingeți de maioneze și alte mâncăruri grase.
*Și, cel mai important, primiți-l pe Pruncul Iisus să se nască în ieslea sufletului vostru.
Să aveți Crăciun fericit în familia voastră!

7 comentarii:

  1. Noi nu impodobim bradut natural ca ne e tare mila sa-i vedem taiati.
    Sa aveti un Craciun frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Craciun fericit si voua, Loredana! Multumim pentru sfaturi, sunt binevenite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Loredana, citind sfaturile tale pentru un Craciun de zile mari, mi-am data seama ca m-am lasat prea tare absorbita de planificarea meniului, de stresul cumparaturilor si de starea de sfarseala data de vremea asta gri si rece. Nu mai simteam nici o bucurie si tristetea se instalase pe chipul si in sufletul meu. Aveam nevoie sa-mi aminteasca cineva ce inseamna de fapt Craciunul si pentru asta iti multumesc.
    Iti doresc sarbatori frumoase si linistite alaturi de minunile tale mici si de sot!

    RăspundețiȘtergere
  4. Doina, la fel credem si noi despre bradut.

    Anda, sa dea Domnul sa avem cu totii un Craciun cu pace si fericire!

    Cristina, ma bucur tare mu;t ca ti-am fost de folos. Bucurii multe si voua in familia voastra!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai mare dreptate. Craciunul e ca sa nu uitam ca Mantuitorul s-a nascut si a adus bucurie.
    Sa aveti si voi numai bucurii de sarbatori.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici noi nu avem brad natural, poate mai salvam ceva ceva din natura...

    Multumim pt sfaturi si urari, Doamne ajuta sa fim cu totii sanatosi si in armonie deplina! CRACIUN FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sfaturi excelente! Craciun Fericit!!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.