vineri, 29 iunie 2012

SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie. 

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți împreună pentru că au murit în aceeași zi de 29 iunie a anului 67 d. Hr, pe vremea persecuției împăratului Nero. Cei doi apostoli au primit moarte martirică în mod diferit: Pavel, pentru că era cetățean roman, a fost omorât prin decapitare, iar Petru a fost răstignit cu capul în jos.
În iconografie, Petru este pictat bătrân și cu barba rotundă, iar Pavel pleșuv, cu barba cenușie.

 Sfantul Apostol Petru a fost chemat la apostolie după fratele său Andrei, însă este primul în listele Noului Testament, în vreme ce Sfântul Apostol Pavel a fost cel din urmă chemat.
 Sfântul Apostol Petru a fost nedespartit de Hristos în tot timpul activitatii Sale pământești, pe când Sfantul Apostol Pavel nu L-a cunoscut pe Hristos în vremea propovăduirii Sale. Datorită faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

 LA MULȚI ANI pentru tine, cel care ești PETRU, pentru tine, cel care porți numele de PAVEL! La mulțí ani pentru voi toți: Petrică, Petra, Petruța, Petronela, Paul, Paula!
La mulți ani, Paula nostră dragă!

4 comentarii:

  1. LA multi ani cu sanatate,Paula draga si din partea mea! Viata fericita alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani!
    Multa sanatate si ajutor de la Dumnezeu in toate cele de folos!

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani! Paula

    Stiam ca Sfintii Apostoli au primit moarte muceniceasca ina ceasi zi, dar in ani diferiti: 64, respectiv 67. Ma insel?:)

    Weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.