marți, 8 septembrie 2015

Intors pe dos

               "Inside Out"  - "Întors pe dos" a fost unul dintre filmele de animaţie ale verii, iar, după cum probabil aţi remarcat, filmele de animaţie de mult nu mai sunt doar pentru copii.
               Nu am să vă spun povestea filmului, poate doar că e un film despre emoţii. Despre cele 5 emoţii esenţiale ale noastre: bucurie, tristeţe, dezgust, frică, furie. În film fiecare emoţie e un personaj, ba chiar un personaj drăguţ, construit după chipul şi asemănarea persoanei care o posedă. Iar persoana îşi schimbă mereu stările în funcţie de emoţia care preia controlul.
              Se încearcă astfel să se explice conexiunea între ceea ce simţim la un moment dat în cop, cu ceea ce se întâmplă în creierul nostru şi de ce acţionăm sau reacţionăm în anumite feluri în situaţii diverse de viaţă. Şi cu asta gata, că am spus că nu despre film vreau să vorbesc, dar mă cam ia valul.
               Am văzut recent un infografic, realizat pe baza emoţiilor care ne arată cum se pot crea şi alte stări şi trăiri umane pornind şi combinând emoţiile de bază.
             Mi-a plăcut mult pentru că face vizibil domeniu simţirii.
            Mi s-a părut mai mult decât interesant că face o radiografie a stărilor sufleteşti şi, chiar dacă noi ne comportăm uneori de parcă suntem experţi în toate, nu strică să afli mereu lucruri noi despre tine. Nu strică spre exemplu să ştii că dacă eşti anxios, anxietatea se compune din frică şi tristeţe, sau că ura se naşte din furie şi frică, iar prea multă bucurie îţi crează strări de extaz.
            Cu cât cunoşti mai multe lucruri despre emoţii, cu atât ajungi mai uşor la cunoaşterea de sine, iar asta e un lucru bun, zic eu, pentru că ne poate fi de mare folos într+un proces de autoanaliză sau, mergând mai departe, într-un proces de schimare.
             La urma urmei, nu e chiar atât de rău să fii întors pe dos, nu-i aşa?

6 comentarii:

  1. Maine mergem si noi sa vedem filmul! Sper sa-i placa Iuliei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc ca ii va placea. La noi ambele fete au fost incantate.

      Ștergere
    2. Am vazut si noi filmul astazi, i-a placut, ne-a palcut! Frumos, o sa mai vorbesc cu Iulia despre film.

      Ștergere
  2. Si noua ne-a placut foarte mult filmul. Si chiar pot spune ca ne-a ajutat sa ne intelegem mai bine emotiile. Cand sunt furioasa, Eliza imi spune ca e Furie la butoane : ))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragut! :)
      Dupa film si fetele mele spun ce emotie e acum la comanda si ne distram mult pe seama asta!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.