vineri, 25 septembrie 2015

Toamna cea de roade plină

Toamna cea de roade plină
A copt fructele-n grădină...
Mere rumene, frumoase,
Pere galbene, zemoase,
Struguri aurii în vii,
Prune mari si brumarii.
In camara le vom pune,
Caci la iarnă tare-s bune
!
 
                                                                                               (foto: Walmart Canada)
                                         borcane, borcane... e vremea borcanelor...
              La noi zilele astea, ieri şi astăzi mai precis, a fost vremea pentru umplut borcanele pântecoase cu zacuscă de fasole.  Gurile pofticoase spun că a ieşit tare delicioasă, un pic dulcică şi numai bună de mâncat. Eu îmi făcusem puţine grijă, de teamă să nu dobândească un alt gust, din cauza unor posibil gogoşari iuţi. Dar am primit toate asigurările că nu e cazul de nicio urmă de îngrijorare.
              La voi cum merge "operaţiunea zacusca"?

12 comentarii:

  1. Mi-e dor de zilele alea cu multa treaba si borcane peste tot : care la spalat , care la bain-marie , care cu gura in jos pe rafturi ! Spor maxim si inima buna , dragilor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, draga nostra!
      la noi acum sunt in faza de strerilizare. De fapt, le tin intre paturi, sa le fie bine...

      Ștergere
  2. Ce frumos! La cele doua mame ale noastre merge bine borcaniada:) Eu vreau sa aiba cel mic macar 3-4 ani sa pot si eu sa indraznesc sa scot borcane la vedere!:) pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, Ale mele nu au avut niciodata treaba cu borcanele. Acum au, sa le goleasca :)

      Ștergere
  3. Eu am făcut zacuscă de linte. Cu copil de 1 an trăgând de mine. N-au fost probleme. Când a fost vremea de umplut borcane l-a luat soțul la el în brațe.
    Mă bate gândul să mai fac și de fasole (și nouă ne place mult) sau de dovleac.
    Îmi place tare mult perioada asta din an. Când eram mică le urmăream pe mama și bunica când făceau zacuscă, dulceață... Acum sunt și eu la casa mea și pregătesc conserve. E tare fain! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand spui dovleac te referi la dovleac placintar, asa-i? din acela portocaliu, dulce din care se fac tot felul de bunatati?
      Eu nu am facut inca cu dovleac, desi si pe mine ma batea un gand, dar am facut anul trecut cu dovlecei si a iesit tare buna.
      Felicitari pentru zacusca ta de linte! E o idee minunata!

      Ștergere
  4. Eu nu mananc zacusca, deci, nu fac.
    Stefi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. las ca stiu ca tu ai noroc de mama ta cea superharnica, plus mama soacra :)))

      Ștergere
  5. Și eu am făcut zacuscă de fasole, a ieșit grozava (spun unii :) ) Am pus-o în borcanele mici-mici, desfacem unul și-l dam gata la o masa, am observat ca e mult mai bine asa. Cel mai bine stam însă la dulceață/gemuri, de cireșe, căpșuni, caise, piersici, portocale, prune, pere. Ah, și e primul an în care am făcut nectar de fructe, pere și piersici, e minunat! Jumătate deja s-a băut, dar e ok, pe caniculă se consuma la noi compotul și, acum, nectarul.
    Deci și camara mea e tixita, și beciul tot cam așa. De congelator nu mai amintesc, nu mai e loc pentru nimic în el, e plin de fructe, legume și ceva pui de țară. Dragă iarnă, poți sa vii! ☺
    Va urez sa fiți sănătoși și să vă bucurați la iarnă de toate bunătățile pe care le-ati ascuns prin borcane și borcanele. ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu pun in borcanele, dar imi place sa pun si in borcane mari de 800 de grame, ca suntem familie mare si da rapid gata un borcan. :)

      Ștergere
  6. Felicitari, gospodina!Anul asta cam dificil, caci nu avem o camara unde sa tinem bunatatile la rece!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.