luni, 27 aprilie 2009

Paştele Blajinilor


În prima zi de luni de după Paşte se sărbătoreşte Paştele Blajinilor.
Când eram mică asta era o sărbătoare pe care o aşteptam la fel de mult ca şi Paştele.
Luni de dimineaţă mergeam cu mămuţa la cimitir şi duceam ouă roşii proaspăt făcute şi păscuţe şi după ce trecea părintele să le binecuvinteze le dădeam la săraci.Îmi amintesc că era dimineaţa, de obicei răcoare şi un cimitir plin de copii care se agitau de colo colo cu ouă roşii în mână. E o imagine dragă pe care o păstrez în suflet.
Azi mămuţa e moartă de mulţi ani iar eu nici anu asta nu am rezuşit să ajung la ea la mormânt. şi nici la cel al mamei...
Redau mai jos o parte a poveştii despre PAŞTELE BLAJINILOR.
Exista in cultura populara romaneasca o sarbatoare mai putin spectaculoasa, dar cat se poate de interesanta: Pastele Blajinilor. Aceste fiinte misterioase si enigmatice mai sunt cunoscute in folclorul autohton sub numele de rohmani sau, in functie de regiune, rogmani (Moldova), ragmani (Maramures), rohmani (Bucovina), rugmani (Nasaud). Povestile spun despre rohmani ca traiesc pe lumea cealalta, undeva la marginea pamantului, iar tinutul le este strabatut de o apa legendara: apa Sambetei.
Legendele povestesc cum ca blajinii sunt un popor crestin, oameni virtuosi care traiesc si umbla goi pe un ostrov, la umbra pomilor, nefacand rau nimanui. Rohmanii sunt pomeniti mai ales prin pomeni, in prima sambata dupa Pasti sau in lunea a doua de dupa Pasti. Sarbatoarea aceasta apare sub numele de Pastele Mortilor sau Pastele Blajinilor. Oamenii pot lua legatura cu taramul misterios al blajinilor prin intermediul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii, dar si firimituri de colaci, pentru ca blajinii sa se poata infrupta la randul lor, in timpul propriului Paste.
De Pasti cand aruncam noi gaoacile prin parau ele merg pana in fundul marii si se duc la dansii pe acolo, pe unde se scurg toate apele. Pana la dansii ouale se fac intregi si doisprezece se infrupta dintr-un ou. Atunci sunt Pastile lor.
Personaje cu o natura pe jumatate omeneasca, blajinii se bucura si ei la venirea primaverii si a Pastelui, asteptand cu aceasta ocazie sa li se acorde atentie de pe pamant, de catre cei vii. Datina cere ca aceste coji de oua rosii sau incondeiate sa fie aruncate in ape curgatoare numai de fete neajunse la pubertate sau de femei foarte batrane.
Prima luni din a doua saptamână după Paşti este dedicată celor trecuţi în lumea drepţilor şi se mai numeşte Lunea Morţilor, Paştile Mortilor, Paştile Mici, Paştile Rohmanilor, Paştile Blajinilor.

Un comentariu:

  1. si eu imi amintesc cu grad de aceasta sarbatoare. luni, in saptamana de dupa paste mergeam cu bunica la cimitir si duceam pomana pentru sufletul mortilor. e bine ca ;lumea inca isi aminteste de sarbatorile nostre traditionale.

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.