duminică, 3 august 2014

Lectură de vară. Lectură uşoară.

Vara asta nu pot să mă plâng, am avut suficiente zile în care  mă relaxez şi să citesc, fie că am făcut-o cât mai retrasă, prin cine ştie ce colţişor umbros sau chiar între copii, seara înainte de culcare, când toată familia avea câte o carte în mână. Şi chiar dacă nu a fost suficient de mult timp (deşi mă păcălesc singură că mai am încă vreme), pentru mine timpul alocat cititului încă are o aură specială.
Din bibliografia verii acesteia:
Vorbe de dragoste de B.J. James - o cărticică simpluţă, de buzunar, care se citeşte extrem de repede şi de uşor, cu o acţiune simplă şi previzibilă, uşor neverosimilă pe alocuri. Nimic complicat, protagoniştii spunându-şi multe vorbe de dragoste.
Amintirile peregrinului apter de Valeriu Anania - o carte pe care am recitit-o cu mare drag. Ca de fiecare dată, am lăsat-o din mâini cu regretul că nu pot merge şi eu în toate locurile acelea prin care ne poartă scriitura magnifică. Dar poate vara viitore.
Annabelle de  Christine D'or -o carte tot simplă, tot de dragoste ar fi trebuit să fie, dar care s-a terminat cam în coadă de peşte. Sau poate nu. Dar pentru mine un final în care eroina renunţă la dragostea ei din lipsă de comunicare şi pleacă cu un tip care i-a ucis părinţii şi o droghează de fiecare dată când doreşte să o aibă, e prea mult pentru mine. Cred că sunt prea bătrână să mai citesc aşa ceva.
Suleyman magnificul şi sultana Hurem. Dragoste şi moarte la Istambul de Erhan Afyoncu -am citit-o mai mult din curiozitate. Cartea, deşi se vrea istorică, se citeşte foarte uşor şi nu este deloc greoaie, poate şi datorită faptului că personajele ne sunt cunoscute.
Cele mai vechi amintiri de Mihail Sadoveanu - m-a impresionat prin dulcele grai moldovenesc, prin fantasticul în care se accede atât de firesc, atât de simplu şi naiv, preferata mea dintre povestiri fiind  Părul din ograda bunicilor. O dată în plus, mă declar fan Sadoveanu.
Stelele strălucesc aproape de Sidney Sheldon - o altă carte cu acţiune tipic americană, cu visul împlinit al femeii care dintr-o copilă inocentă devine cea mai cunoscută femeie de afaceri din domeniul imobiliar. Dar a fost o ficţiune drăguţă,  gustabilă, pe alocuri cu surprize şi neprevăzut.
Politeţea la toate orele zilei de Sanda Faur - o carte veche cât mine, dar care mi-a dezlegat o enigmă recentă. Este un cântec în vogă care zice ceva de genul: "nu uita/ că am fost în dreapta ta" şi tot nu înţelegeam ce e cu dreapta asta, că în Biserică, de exemplu, bărbatul stă în dreapta femeii, prin urmare femeia stă în stânga lui. Dar, m-a lămurit cartea, pe stradă bărbatul stă tot timpul în stânga femeii, să o protejeze. În dreapta bărbatului se zice că e locul de onoare. Aşa că o carte veche poate lămuri o dilemă modernă.
Educarea-Învăţarea-Recreerea copilului din punct de vedere pedagogic creştin de Vasilios  Gh. Skiadis. Autorul, un teolog-pedagog ortodox grec, vorbeşte despre condiţiile în care se nasc, se dezvoltă şi sunt educaţi copiii din ziua de azi, despre forma şi mijloacele educaţiei, despre greşelile care se fac în educarea copiilor, accentuând pe educaţia în Hristos. O carte care, deşi aduce unele exemple destul de triste, are un ton foarte optimist.
Vouă ce cărţi v-au căzut în mână vara asta?

12 comentarii:

  1. Foarte fain că citești, eu nu mai am stare, abia reușesc să citesc câteva pagini (din ceea ce-mi place, adică nu ceea ce sunt obligată să citesc) și am un vraf de cărți cumpărate în ultima vreme! Te pup, să ai o săptămână plină de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai citit ceva, nu gluma :D
    Eu mi-am propus la inceputul anului sa citesc 24 carti in 2014. Pana acum sunt in grafic, ba chiar sunt inainte cu 4 carti citite :D
    Vacanta frumoasa va doresc in continuare! :*

    PS Recomand cartile scrise de Eric Emmanuel Schmitt. O sa-ti placa :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Loredana, aș vrea să știu dacă "Suleyman magnificul și sultana Hurem" are părți mai indecente.... Aș vrea să citesc și eu cartea dar mami nu știe cum e...

    RăspundețiȘtergere
  4. Marilena, stiu cum e sa citesti doar ce iti trebuie pentru lucru, asta fac si eu tot anul. macar in vacanta ma rasfat...
    O saptamana superba si voua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina, sa stii ca si am mai auzit de autor, desi pana acum nu mi-a cazut in mana. Chiar eram curioasa sa citesc Oscar si Tanti roz.

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria, cartea acesta este una istorica. Nu are nimic romantat ca in film, nu se vorbeste de partea de harem. suleyman a fost mai degraba un sultam violent, decat asa iubaret, cum il prezinta filmul. Singurele lucruri romantice sunt scrisorile dintre protagonisti, scrisori din care s/au inspirat si scenaristii filmului. dar scrisorile sunt in categoria romantica, in nici un caz indecenta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am sa prezint si eu cartile de vacanta... Suleyman asta nu stiu cum e in film si nici cartea n-am citit-o, insa tot Ierusalimul e consturit de el, e ceva grandios ce a facut, care nu s-a daramat, chiar era magnific:). Am ramas surprinsa sa aud ca el a facut zidurile si strazile si...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai, Loredana, sunt încântată! Mulțumesc! Zilele astea mă apuc să o citesc! Am primit-o de la buni când m-am întors din Iași de la olimpiadă....:) Și nu aveam pe cine să întreb dacă este o carte de vârsta mea sau nu... SUnt extrem de fericită, mulțumesc!
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anca, abia astept sa citesc recenzia ta.
    E interesant de aflt ca turcii s/au implicat atat de mult in reconstructia unei cetati apartinand altei religii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Maria, ma bucur pt tine. spor la citit!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aoleu, cat ai citit!
    Stefi

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mai am si o lista din alea profesionale :)))

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.