luni, 9 iulie 2012

Borcanul calităților

Am observat de foarte multe ori, că dacă unui copil îi spui și  repeți (lui și tuturor) că este obraznic, el chiar așa se va manifesta, ca un copil obraznic. Și nu de puține ori, la cea mai mică abatere a unui copil, deja ne grăbim să punem etichete: vai ce rău ești, ce tont, ce obraznic. Să nu mai spun de câte ori nu am auzit chiar: cât de prost ești, spus într-un moment în care copilul nu a fost prost, ci doar neatent sau neîndemânatic.
Ne grăbim atât de ușor să punem etichete pe copii noștri și le lipim zilnic, mereu și mereu, așa că nu ar trebui să ne mire că unele dintre ele nu se vor dezlipi niciodată.
Dimpotrivă, dacă îi repeți tot timpul: tu ești cea mai atentă fetiță sau cel mai ordonat băiețel, el,copilul, așa va fi convins că este și, în final, așa va ajunge să fie: atent sau ordonat.
De aceea, m-am gândit să vă propun acum de un joc, că tot e vară și spiritul ludic e în toi.
Borcanul calităților.
Evident, aveți nevoie de un borcan, dacă nu v-ati aprovizionat deja că tot e timpul umplerii cămării. Puteți să îl faceți cât mai atrăgător posibil, să îl personalizați după pofta inimii. Iar în acest borcan să puneți, în momentul în care o constatați, o calitate (scrisă pe o bucățică de hârtie) a copilului, de care el dă dovadă. Că e ascultător, bun,  cinstit, darnic, ferm, generos, harnic, loial, milos, ordonat, prietenos, respectuos,  sincer, tandru, vesel, zâmbitor... Ideal ar fi să discutați un pic cu el despre calitatea aleasă.
Știți cum se spune: vorba zboară, scrisul rămâne. Când va vedea atâtea calități la un loc, convingerea lui despre el însuși va fi de nezdruncinat: e un copil de calitate.
Când veți umple borcanul, îl puteți schimba cu o recompensă pe măsură. Ați putea merge la un spectacol de teatru sau balet, undeva unde, înainte de a acumula atâtea calități, nu ați fi îndrăznit să mergeți. Cu cât recompensele vor fi mai diversificate, cu atât și dorința de a umple borcanul va fi mai mare.
Sper să vă placă ideea mea și să o aplicați cu succes!
O săptămână cât mai frumoasă vă doresc!

13 comentarii:

  1. Nu numai ca-mi place la maxim ideea, dar o voi si pune in aplicare :D
    Te tin la curent cu evolutia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru metoda! Imi place mult abordarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu o voi pune in practica. De multe ori ma enervez si nu ar trebui.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am nevoie de doua borcanele. :)
    Ia sa incerc si eu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Incepe sa dea roade ideea ta geniala. Am vazut ceva de genul acesta la supernani:) parca.
    Asteptam sa se umple cutiuta (am inlocuit borcanul :) caci era probabilitate mare sa se sparga inainte de a fi umplut)
    Pup la fete.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andreea, multumesc.

    Corina, ai tai copii sunt deja foarte virtuosi, dar tuturor ne place sa ni se reaminteasca asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Carol, e foarte buna si ideea cu cutia. Eu am zis borcan in ideea ca acolo se vad mai usor biletele, dar cutia e mult mai practica, intr-adevar.
    Pupam fetele cuminti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Loredana, ideea ta este inedita; noi am avut in casa varianata cu fete zambarete si fete triste, insa cine ar fi crezut ca poti aduna calitatile unui copilas intr-un borcanel?! Sper ca veti aduna in camara inimilor voastre cat mai multe borcanele cu roade bune! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa cum spui si tu , draga Loredana, spiritul ludic este si mai pregnant acum, in vremea vacantelor. De aceea am initiat si noi o ludoteca virtuala unde va invitam cu tot dragul, sa va alaturati cu idei minunate pe care le impartasiti cu drag aici in casuta voastra.

    p://copiisimame.wordpress.com/2012/07/06/ludoteca-virtuala/
    
Nu uita sa aduci cu tine un joc sau o jucarie, ba chiar ne poti povesti despre o activitate creativa preferata a voastra! Ludoteca este deschisa pentru o luna intreaga! Va asteptam!

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar, copii se hranesc cu laude, cu cat sunt laudati mai mult cu atat sunt motivati sa faca lucruri bune. In aceeasi masura daca sunt certati sunt dispusi sa persiste in directia negativa. Minunata ideea cu cutia calitatilor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce idee minunata!! Tare as vrea s-o pun si eu in aplicare, ca teoretic stiu toate calitatile Domnitei, dar nu stiu daca i le-am spus si ei:) Cred ca si ea va fi incantata!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.