joi, 10 noiembrie 2011

În ce țară e cel mai bine să îți crești copiii?

Dimineață, în timp ce-mi luam porția zilnică de știri, am aflat depsre locul unde este cel mai bine să îți crești copilul.
Conform presei, Organizația Save the Children a dat publicității clasamentul pe 2011 al celor mai potrivite state pentru creșterea copiilor.
Statele nordice si Australia sunt lideri incontestabili, în timp ce România ocupă locul 36 la nivel mondial.
La coada clasamentului se află, previzibil zic eu, state precum Guinea, Niger și Afganistan.
Studiul a fost realizat pe baza a șapte indicatori relevanți pentru femei: riscul de deces al mamelor la naştere; numărul de femei care folosesc metode contraceptive moderne; speranţa de viaţă; numărul de ani de şcolarizare; valoarea ajutorului de maternitate; raportul dintre salariile bărbaţilor şi femeilor; numărul de femei din guvernământ.
În plus, au fost luați în considerare și doi indicatori pentru copii: mortalitatea infantilă şi şcolarizarea.
Topul celor 10 state unde e cel mai bine să îți crești copiii arată cam așa:

1. Norvegia
2. Australia
3. Islanda
4. Suedia
5. Danemarca
6. Noua Zeelandă
7. Finlanda
8. Belgia
9. Olanda
10. Franţa.

Evident, ca întotdeauna, noi nu suntem la locul potrivit.

15 comentarii:

 1. Noi nu avem cum sa concuram cu tarile cele mai dezvoltate, mai ales in privinta politicilor sociale. Avem norocul si totusi am fost surprinsa sa vad ca ocupam un loc destul de bun inca, dat fiind ca acest clasament a fost facut la nivel mondial. Mi se pare ok si destul de realista pozitia nr. 36 pentru noi. Daca studiem fenomenul natalitatii si mobilitatea sociala din ultimii 3-4 ani din Romania, s-ar putea sa ajungem la concluzia ca celor care au facut acest clasament le-a scapat ceva. Dar in fine, cu siguranta e mai rau in alte tari si e bine ca inca nu ne incadram la categoria tarilor din lumea a treia...

  RăspundețiȘtergere
 2. Asa e, ai dreptate.
  Dat fiindca,la finalul cercetării, ţările au fost împărţite în trei categorii: 43 de state dezvoltate, 79 mai puţin dezvoltate şi 42 foarte puţin dezvoltate, rezulta ca stam destul de bine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Bună Loredana!
  Interesant articolul tău!
  Mulțumesc de vizită!
  Să ai o zi excelentă!
  Te pup draga mea!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc, Elena.
  O zi frumoasa si tie!

  RăspundețiȘtergere
 5. Previzibil clasamentul.Inca mai visez ca voi prinde curaj intr-o zi si-mi voi lua copiii si barbatul pentru a pleca intr-o lume mai buna.Desi,daca facem abstractie de saracia din Romania,nici aici nu-i rau,razboaie n-au prea fost in ultimii ani,calamitati naturale ,destul de rare si nesemnificative,atentate teroriste,nici atat,as putea considera ca am fost oarecum norocosi din punctul asta de vedere.

  RăspundețiȘtergere
 6. Uitasem sa va pup!O zi frumoasa,fetelor!

  RăspundețiȘtergere
 7. Multumim, Oana, pupici si de la noi.
  Noi suntem mai atasati de oamenii de aici, de ”acasa”, asa ca orice gand de mutare l-am alungat repede.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cu multe minusuri pe care le are tara noastra, totusi eu cred ca este o tara destul de prietenoasa cu noi, in plus ne impulsioneaza foarte mult pe noi, ca oameni, sa invatam sa ne adaptam:). Totusi avem o tara frumoasa, desi uneori visez si eu ochii deschisi ca plec. dar unde? si catre ce?

  RăspundețiȘtergere
 9. Tara pe cre o iubesti si te simti bine acolo e locul unde terbuie sa iti cresti copii.
  La urma urmei trebuie sa ii invatam sa devina OAMWNI, CRESTINI iar aceasta nu te invata la scoala.. nici aici peste ocean... in asa zisa civilizata Canada
  Parere personala :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Destul de previzibil clasamentul. Doar nu asteptam sa fie Romania nr 1,nu?

  RăspundețiȘtergere
 11. Hm, de cand fratele meu sta in Norvegia si tot povestim pe mess, ptr un timp mi-a tot facut pofta sa merg si eu acolo. bineinteles cu familia. visez la locuri mult mai bune. dar pana la urma omul sfinteste locul.
  Nu suntem chiar o tara saraca atata timp cat exista bani consumati pe tigari, alcool, cluburi, etc
  La sistemul educational ma gandesc si eu cu speranta ca se va schimba ceva in curand si ma bazes pe faptul ca principala educatie le-o dau eu acasa. mai incolo vedem ce-o mai fi. cateodata avem impresia ca iarba din curtea vecinului e mai verde dar uitam ca si aia trebuie intretinuta :)

  RăspundețiȘtergere
 12. La fel gandesc si eu.
  in orice sistem si in orice tara ai fi, trebuie sa fii o inainte de toate si trebuie ca tu sa muncesti si sa te straduiesti ca familiei tale sa ii fie bine.
  Evident ca e altceva cand esti rasplatit la adevarata la valoare, dar o vom scoate noi cumva la capat si aici.

  RăspundețiȘtergere
 13. Experientele mele cu scandinavicii imi confirma clasamentul asta! O perioada vroiam chiar s ane mutam in Danemarca, cu primul motiv ca au un sistem scolar de stat mult mai bun decat aici in Austria. N-am facut-o dar e o tara in care imi pot imagina sa traiesc.

  Cu drag, R

  RăspundețiȘtergere
 14. Mie mereu imi vin in gand vorbele pr.Teofil Paraian:
  "In afara este mai bine material iar aici(in tara)e mai bine spiritual! Acum ce-si alege omul!":)

  RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.