luni, 5 ianuarie 2015

Despre intelectuali, cu dragoste...

Sa mai zică cineva că nu m-a lovit  chiar de la începutul anului febra subiectelor serioase.
Intr-o societate care scoate intelectuali pe bandă rulantă, care fabrică de la an la an tot mai multi oameni şcoliţi, cel putini după numarul diplomelor pe care le înghesuie fiecare prin sertare sau le numară cu mândrie prin cv-uri, in care nu mai poţi avea nici cea mai banală slujbă fără trei facultăţi, două masterate si o inscriere la o scoala doctorala, ei bine, intr-o astfel de societate, intelectualul nu e frate cu românul, intelectualul e chiar romanul insusi.
Serios acum, socotind după numărul urias al absolventilor de facultate din toti anii acestia din urma, şi dându-le tuturor prezumţia de nevinovatie că îşi folosesc cu adevărat creierul din dotare, rezultă că atâţia intelectuali nu a avut poporul ăsta de când e lumea lume.
Intr-un articol din ultimul număr din Dilema veche, intitulat Între matefizică şi metafizică, Cristian Tudor Popescu scrie: Într-un tîrziu, am ajuns la singura atitudine care cred că defineşte un intelectual: a încerca să înţelegi. A încerca să răspunzi la întrebări pe care ţi le pui singur.
Nu stiu daca e chiar singura atitudine, dar cu siguranta cred că este una de căpătâi, cum de asemenea cred că una din calităţile de bază ale unui adevărat intelectual este adaptabilitatea.
Poti avea câte facultati vrei tu să ai în ce domenii doresti, studii umaniste, tehnice, artistice, morale, orice fel de specialitate vrei tu, poţi să o faci cât doreşti pe-a geniu neînţeles, dar dacă nu ştii să te adaptezi oamenilor de lângă de tine, dacă nu eşti în stare să te faci înţeles de ei, degeaba mi se pare a fi.
Când văd oameni despre care stiu cât au muncit să facă două-trei facultăţi care spun că nu au loc de muncă, că nu au găsit încă unul care să le folosească lor tot potenţialul creativ de care dispun, când văd oameni deştepţi pe care dacă-i pui într-o încăpere cu oameni nu docenţi, dar decenţi, se pârpâlesc că ei nu au ce discuta, că nu sunt de acelaşi nivel, nu ştiu de ce, mă apucă aşa o durere în coşul pieptului. Pentru că eu cred că dacă vrei, orice om şi orice loc îţi poate oferi mereu ceva nou.
Cred că a şti să te adaptezi şi într-o lume de genii şi într-una de oameni simpli şi de a şti să fii cu fiecare în parte om de omenie şi de a te face plăcut de toţi fără aroganţă, cred că după asta poţi recunoaşte un adevărat intelectual.
Voi ce credeţi? Ce îi face pe oameni intelectuali? Ce vă face intelectuali?

9 comentarii:

  1. Eu m-as bucura ca macar la batranete sa dobandesc intelepciunea, care cred ca nu tine de care studii avem sau nu si e superioara titlului de intelectual. Nici studiile superioare nu mai sunt relevante astazi, cand tot mai multe facultati fac multe compromisuri pt a avea cat mai multi absolventi. Oricum in orice domeniu omul sfinteste locul si depinde de fiecare in parte cat munceste pt a face un lucru de calitate.
    Eu una am intalnit oameni fara prea multe studii dar cu care puteai sta la povesti din diverse domenii ore in sir si oameni cu doua facultati care abia se exprimau corect in lb.romana....:)
    Intelectual ar putea fi acel om care nu se opreste din a invata niciodata, si nu ma refer doar la carti sau cursuri, ci pur si simplu deschis oricand in a recunoaste ca mai are de invatat de la altii, fie ei oameni simpli.
    Oricum e mult de vorbit pe tema asta. Insa cu cat aprofundezi mai mult, cu atat constientizezi ca mai ai de invatat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut tare mult raspunsul tau.
      Exact asa cred si eu, ca omul sfinteste locul si ca nu conteaza numarul studiilor, conteaza omenia si calitatea omului.

      Ștergere
  2. Draga mea,
    In primul rand vreau sa-ti urez "La multi ani!" , sa veti un an bun, care sa va aduca sanatate, fericire si iubire, sa fie un an exact asa cum vi-l doriti.
    In al doilea rand, da, sunt de acord. Diplomele fluturate pe sub nasul meu nu ma mai impresioneaza deloc. Toata lumea vrea sa aiba studii superioare. Scoli de meserii mai sunt in tara aceasta oare? O sa mai avem meseriasi buni la care sa apelam cand se sparge o teava de exemplu? Un om destept poate fi si unul fara prea multe studii. Exista autodidacti care citesc mult, care au o dorinta vie, nativa de a cunoaste, de a acumula informatii care ii ajuta sa se dezvolte personal, sa creasca spiritual. Dar te doare sufletul si cand vezi oameni cu adevarat capabili care da, au studii superioare si care nu se regasesc in aceasta societate "noua", care promoveaza nonvalorile, oamnei care au alte criterii dupa care se ghideaza in viata, au alta scara de valori decat cea in vigoare si nu se pot adapta, nu isi pot gasi un loc de munca decent, etc. E mult de scis pe tema aceasta si nu sunt intr-o forma psihica excelenta penru a dezvolta acest subiect atat de delicat si de dureros, dar ceea ce putem face este sa ne indrumam copiii sa isi aleaga cu mare grija prietenii, sa ii imprietenim de mici cu o carte, cu un film bun, cu o piesa de teatru (la noi in oras avem putine optiuni in acest domeniu, fiind un oras micut) si astfel noi si altii poate schimbam incet, incet modul in care se gandeste la ora actuala in tara. Sper cel putin. Vreau sa vad jumatatea plina a paharului.
    Iti doresc numai bine si mult succes fetitelor.
    Cu drag,
    Consuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de urare, Consuela!
      Sa dea Domnul sa ai si tu cu familia ta un an foarte bun!
      Sunt convinsa ca tu stii sa vezi mereu jumatatea plina a paharului!

      Ștergere
  3. Sunt d e acord cu ce a scris Consuela. si la noi in oras (Saveni) nu sunt posibilitati prea mari nici pnetru intelectuali, nici pnetru oamenii fara prea multa carte.
    Dar cred ca asa cum ai pus si tu e important sa te adaptezi la conditiile pe care lei, sa faci din ceea ce ai in jurul tau un loc mai bun pentru tine si ceilalti, sa cauti si sa vezi resusrse acolo unde altii vad doar nepasare si plictis. E foasrte important sa fii mereu cu mintea activa sa nu te pierzi.
    Si buna sa ai'
    La multi ani'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un an minunat si tie, draga Laura! Iti doresc sa ai parte acolo unde esti numai de lucruri care te fac fericita!

      Ștergere
  4. Diploma de absolvire a unei facutlati nu il face pe om un intelectual, ci folosirea...intelectului in toate domeniile vietii. Termenul acesta, dupa mine, exclude altele precum, corupt, canalie, manipulator. Nu poti fi si intelectual si...celelalte. Nu poti lucra impotriva aproapelui, a legii, a moralei si sa fii intelectual. Nu poti fi intelectual si sa dai drumul la gura, fara sa gandesti sau sa te bagi in lucuri care nu te privesc, la care nu te pricepi sau despre care nu ai informatii suficiente, fara sa-ti asumi responsabilitatea (in primul rand morala si fata de propria persoana) lucrurilor spuse sau facute. Apoi intelectualul simte nevoia de imbunatatire a propriei persoane fara sa se gandeasca la un castig pecuniar.
    Adaptabilitatea nu tine de intelect cat de abilitatile sociale. Eu am intalnit oameni cu intarziere mintala care nu au terminat nici 8 clase, dar care stiau sa se faca placuti in cercuri 'superioare' lor, cum am intalnit si cazuri ca cele amintite de tine Cred ca unii nu vor sa aiba ce discuta cu cei din jur, nu ca ar fi ei crema cremelor. Un intelectual ar trebui sa fie incantat si sa impartaseasca celor din jur din ceea ce stie cat si sa invete la randul sau din experienta celorlalti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, draga Nicoleta, din pacate nu toata lumea isi foloseste inteligenta doar in slujba binelui. Din pacate, spun... Intr+o lume ideala, un intelectual nu s-ar compromite niciodata, dar lumea e departe de a fi ideala...

      Ștergere
  5. ai scris cu mult patos si ce pot spune...ar fi bine ca diploma sa aduca cu sine ca supliment, bunul simt!Din pacate acesta nu il capata in scoala - nu ca profesorii n-ar incerca- ci in familie!Si daca familia l-a invatat sa fie ignorant in aceasta privinta si sa priveasca doar la "cei de nasul lor" vor continua probabil sa traiasca dupa principiul acesta!Am cunoscut insa oameni mai putin scoliti (in sensul numarului de studii sperioare, cursuri de formare sa) care dau dovada de un intelect superior si de bun simt cat sa dea si la altii!Din pacate, modestia nu e o caracteristic usor de gasit in zilele aste, iar unii cred ca o pierd pe masura ce mai aduaga o diploma in sertar!Asta e, trebuie sa ne adaptam la ce avem si sa incercam sa ne educam copiii sa fie mai buni!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.